Civil szervezetek

13 órája

Az Egyesületek napját először szervezték meg Bonyhádon

Első alkalommal rendezték meg Bonyhádon az Egyesületek napját október 5-én szombaton, amely civil kezdeményezésre az önkormányzat támogatásával valósult meg.

Farkas Eszter

Az Egyesületek napja a helyi civil szervezetek, köztük az Angyal-Hívó Egyesület, a Bonyhádi Székely Kör és a Bonyhádi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület ötlete alapján szervezték meg. Az esemény kiemelt célja volt, hogy ráirányítsa a figyelmet az önkéntesség fontosságára és annak társadalmi szerepére.

Kerekasztal beszélgetés - Egyesületek napja Bonyhádon.
Kerekasztal beszélgetés az Egyesületek napján Bonyhádon.
Fotó: Kirchné Máté Réka

Kerekasztal beszélgetés az Egyesületek napján

A rendezvény keretében egy kerekasztal-beszélgetésre is sor került, amelynek témája az önkéntesség volt. A beszélgetést dr. Varga István, a Pécsi Tudományegyetem KPVK oktatója moderálta, és olyan prominens személyek vettek részt rajta, mint Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád város polgármestere, Ezer-Ferenc Veronika, az Angyal-Hívó Egyesület képviselője, Gaál-Martin Elvira, a Bonyhádi Székely Kör képviselője, Miklós Roland, a Bonyhádi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület elnöke, dr. Füller Imre, Bonyhádi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület elnöke, Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője, valamint dr. Hábermayer Tamás, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese.

– A beszélgetés fő kérdése az volt, hogy mit jelent az önkéntesség a civil szervezetek számára, és mit ad az önkéntes munkát végzőknek - tudtuk meg dr. Varga Istvántól. Mindenki egyetértett abban, hogy az önkéntesség nemcsak a civil szervezetek működésének egyik alappillére, hanem az önkéntesek számára is rendkívül értékes tapasztalatokat és élményeket nyújt. Külön kitértünk arra is, hogy ki számít jó önkéntesnek, valamint hogy a különböző profilú civil szervezetek miként tudnak sikeresen együttműködni.

Az önkéntes munka értéke

A beszélgetés során világossá vált, hogy az önkéntes munka értéke nehezen számszerűsíthető, de hatása a társadalomra és a közösségekre mérhetetlen. Az önkéntesek munkája gyakran nélkülözhetetlen olyan tevékenységek elvégzésében, amelyeket más módon nem lehetne biztosítani. A résztvevők külön hangsúlyozták, hogy az önkéntesség erősíti a közösségi szellemet és összekapcsolja az embereket.

Az esemény egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy a különféle civil szervezetek, amelyek gyakran eltérő célokért és közösségekért dolgoznak, képesek egymás tevékenységét kiegészíteni és együttműködésük révén még nagyobb hatást gyakorolni a helyi közösségekre. Az önkéntes munka nemcsak a közvetlen segítségnyújtásról szól, hanem arról is, hogy olyan kapcsolatokat épít, amelyek hosszú távon is fenntarthatók és értékesek mind az egyén, mind a társadalom számára.

A Bonyhádi Egyesületek Napja így nemcsak az önkéntesség ünnepe volt, hanem egy fontos lehetőség is arra, hogy a résztvevők és a közösség tagjai megismerjék azokat a civil szervezeteket, amelyek nap mint nap azon dolgoznak, hogy jobbá tegyék a várost és a környező régiót. Az esemény pozitív visszhangot kapott, és remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben még több ember kapcsolódjon be az önkéntes munkába, ezzel is erősítve a helyi közösségeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában