Életmentő applikáció

2 órája

Stroke – rajtunk múlik, hogy az idő barát vagy ellenség

Bár a stroke sokáig csak az idősek betegségének számított, ma már egyre több fiatal is érintett. Egy életmentő applikáció lehetőséget kínál arra, hogy a stroke áldozatai időben megkapják a szükséges orvosi ellátást. Az időben történő felismerés és a gyors beavatkozás életet menthet, hiszen a stroke súlyos, de a legtöbb esetben megelőzhető lenne.

Balogh Éva

Soha nem gondoltam volna, hogy 40 év alatt a családunk érintett lesz az agyi infarktusban, vagy más néven stroke-ban. De megtörtént. Mondhatnánk, hogy önhibán kívül, de hazugság lenne. Mondhatnánk, hogy szerencsénk volt, és így is van, mert 3 órán belül a családtagunk már megkapta a kellő kezelést. Szerencse, gondviselés, profi szakemberek. Ki gondolta volna? A rossz dolgok ugye, azt hisszük, mindig mással esnek meg. Egészen addig, amíg velünk is meg nem történik. A stroke nem válogat. Bár sokáig az idősebbek betegségének hittük, egyre több negyvenes éveiben járó emberrel találkozni a magyar kórházak neurológiai osztályain és stroke központokban. A statisztikák riasztóak: Magyarországon a stroke áldozatai átlagosan 5-10 évvel fiatalabbak, mint Nyugat-Európában. Pedig a legtöbb esetben a betegség megelőzhető lenne. Nem kérdés, hogy az ÉletMentő applikáció   ott kell legyen a telefonunkon. 

életmentő applikáció
Stroke Prevenciós Délelőtt – életmentő applikációk és az idő fontossága 
A szerző felvétele

Gutaütés, agylágyulás, szélütés – sok néven ismert, de egy a vége

A stroke-nak jelei lehetnek például a hirtelen beszédzavar, féloldali zsibbadás vagy látásprobléma. Ezek a tünetek gyakran csak néhány percig tartanak, és sokan nem veszik őket komolyan. Azonban ezek az átmeneti keringési zavarok – TIA, vagyis tranziens iszkémiás roham – a stroke előszobáját jelentik. Ilyenkor az agy vérellátása átmenetileg csökken, de ez pár percen belül megszűnhet. Ez azonban nem jelent biztonságot, mert a TIA gyakran előre jelzi a közelgő stroke-ot, amely sokkal súlyosab következményekkel járhat. Amikor a vérellátás újra leáll, már nem csak átmeneti zavarról van szó – a károsodás visszafordíthatatlan lehet, ha nem érkezik időben a segítség. 

Dr. Tusa Csaba, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Neurológiai Osztály és Stroke Centrumának főorvosa kiemelte:  „Sajnos a stroke borzasztóan időérzékeny. Minden percben körülbelül 2 millió neuron pusztul el az ér elzáródásával, az elhalt agysejtek fiunkciójának kis hányadát átvehetik más területek, de itt is az idővel futjuk a vesrenyt. Beavatkozásra, kezelésre csak akkor van lehetőségünk, ha minél hamarabb az ellátóhelyre kerül a páciens.” Hozzátette, hogy a tünetek kezdetétől egy-két órán belüli ellátás esetén van esély arra, hogy a beteg akár tünetmentesen felépüljön. Ha 24 órán túl kezdődik a kezelés, már csak a szerencsén múlik, milyen állapotban élik túl a stroke-ot, de a teljes felépülése esélye ilyenkor már kizárható.

Magyar siker: Szekszárdi Stroke Centrum – élmezőnyben a túlélésért

Dr. Tusa Csaba elmondta, Szekszárdon kiemelkedő eredményeket érnek el a stroke kezelésében. Bár megelégedni soha nem lehet, hiszen így is nagyon sok a feladat és az időablakon túl érkező érintett, de míg Angliában a stroke-betegek 18százalékánál tudnak alkalmazni valamilyen kezelést, addig a szekszárdi centrumban ez az arány 20 százalék felett van. Havonta 40-45 stroke-os beteget kezelnek a   centrumban, akik közül 6-8 fő esetében sikeres rehabilitációt érnek el. A siker kulcsa az időben történő beavatkozás. Az időablak, azaz a stroke utáni 3-4,5 óra, élet-halál kérdése: ennyi idő alatt kell megkezdeni a vérrögoldó kezelést, hogy megelőzzék az agykárosodást.

A M.O.S.T. kampány – Mosoly, Oldalgyengeség, Szavak, Telefon

Az egész országot átfogó MOST kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a stroke megelőzésére és a korai felismerés fontosságára. A Magyar Rotary Clubok és a Magyar Stroke Társaság által szervezett kampány keretében 19 városban, köztük Szekszárdon, október 12-én tartottak Stroke Prevenciós Délelőttöt. Ezeken a rendezvényeken az emberek ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt, és hasznos tanácsokat kaphatnak arról, hogyan előzhetik meg a stroke-ot, vagy éppen hogyan menthetnek életet, míg a mentők kiérkeznek. A kampány egyik fő üzenete, hogy a mozgás és az egészséges életmód csökkentheti a stroke kockázatát. A résztvevők megismerhették az ÉletMentő és SzívCity applikációkat is, amelyek a gyors reagálást segítik. A Rotary Club Szekszárd elnöke, Tóth József kiemelte, a kampánnyal egyidőben gyűjtést s szerveztek a Stroke Centrumnak, melyre nagyobb felajánlás az Alisca Bau Zrt.-től érkezett, amiért hálásak a tagok, de folyamatosan várják a további felajánlásokat. 

Új lehetőség a gyors segítségre – életmentő applikációk a stroke ellen

Tehát stroke esetén minden perc számít. Az OMSZ életmentő applikációját használva gyorsan érkezhet segítség. Az ÉletMentő applikáció egy olyan alkalmazás tehát, amely akár életet is menthet. Amennyiben letöltjük a bővítményt a telefonunkra, vészhelyzetekben, például stroke esetén, egyetlen gombnyomással hívható a mentőszolgálat, ami küldi is a legfontosabb adatokat, vagyis a pontos helyzetünket és egészségügyi adatainak. Ez akkor különösen fontos, ha valaki nem képes beszélni, vagy ha eszméletlen.  Az applikáció segítségével a mentők gyorsabban érkezhetnek a helyszínre. Az ÉletMentő applikáció olyan funkciókkal is rendelkezik, mint az elsősegélynyújtásra vonatkozó interaktív segédletek, illetve a legközelebbi defibrillátor, gyógyszertár vagy kórház gyors megtalálása. 

A stroke megelőzhető – rajtad is múlik!

A stroke egyre több fiatalt érint, de a legtöbb esetben megelőzhető lenne, ha odafigyelnénk a kockázati tényezőkre: magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, dohányzás és elhízás. Az egészséges életmód, a rendszeres szűrővizsgálatok, és a stroke tüneteinek korai felismerése életmentő lehet. Ahogy az ÉletMentő applikáció is,amit érdemes már most telepíteni okoseszközünkre és ismerkedni a kezelőfelülettel, hogy baj esetén azonnal cselekedni tudjunk akár magunkért, akár másokért. Ne várjunk a csodára, cselekedjünk gyorsan, és vegyük kézbe az időt, hogy ne váljon ellenségünkké!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában