Kiállítás

2022.04.06. 20:00

„Hazatért Szekszárdra” a kilencvenéves Andrásfalvy Bertalan

Jövőnk gyökerei címmel nyílt kiállítás kedden délután Szekszárdon, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum vármegyeháza időszaki kiállítótermében. Az Andrásfalvy Bertalan, a népművészet kutatója alcímet viselő tárlat a 90 éves tudós előtt tiszteleg.

Sz. Á.

A kiállítás a professzor életének állomásait mutatja be Fotó: M. K.

Andrásfalvy Bertalan 1931. november 17-én született Sopronban. Széchenyi-díjas magyar néprajzkutató, egyetemi tanár, politikus, 1990 és 1993 között művelődési és közoktatási miniszter. Erős szállal kötődik Tolna megyéhez. Hiszen 1955–1960 között Szekszárdon, az akkor Béri Balogh Ádám nevet viselő múzeumban volt muzeológus. 

 

A hatvanas évektől Baranya megye székhelyén folytatta tudományos tevékenységét. 1989-ben a Pécsi Tudományegyetem Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszékének alapító tanszékvezetője lett. Ennek okán közreműködött a tárlat megrendezésében az említett tanszék, vele együtt a Pécsi Néprajz Tanszékért Alapítvány, a pécsi Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum és a BTK Zenetudományi Intézet. 

 

A szekszárdi rendezvényt Ódor János Gábor, a WMMM igazgatója köszöntője után prof. dr. Nagy Zoltán, a PTE BTK Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszékének vezetője, Tóth István, Bogyiszló polgármestere és dr. Balázs-Kovács Sándor néprajzkutató nyitotta meg. Tánccal és muzsikával közreműködött a Bogyiszlói Zenekar és a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület. 

Mint azt a bátaszéki gyökerekkel rendelkező prof. dr. Nagy Zoltán hangsúlyozta, Andrásfalvy Bertalan nemcsak az ártéri gazdálkodás és általában az ökológiai néprajz, hanem a magyar népművészet – egyebek mellett a sárközi hímzőművészet, a bukovinai székelyek művészetének, továbbá a néptáncnak is – kutatója. Sőt, igen jelentős társadalomtudományi gondolkodó. Mint ilyen, szakmai körökben megkerülhetetlen. 

 

A kiállítás bemutatja művészi koncepcióját, térkép ábrázolja kutatásainak színtereit, hazai, határon túli gyűjtőútjait. Ezenkívül számos személyes tárgy, fotó, népművészeti emlék, gyűjtés dokumentáció idézi András­falvy Bertalant, aki a június 12-ig megtekinthető kiállításnak köszönhetően – ismét prof. dr. Nagy Zoltán szavaival élve – hazatért Szekszárdra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában