Zenei tehetség

2024.06.30. 11:30

Mindössze tizenhárom éves, de már a Pesti Vigadó színpadát is meghódította

Gűth Máté, a 13 éves zongorista egy kivételes fiatal, aki nemrég történelmet írt, amikor a Szent István Filharmonikusokkal léphetett fel a Pesti Vigadóban június 25-én. Ez az esemény nemcsak Máté, hanem zeneiskolája számára is óriási elismerést jelent, tudtuk meg Seleljo Alexandrától, Máté zongora tanárától.

Farkas Eszter

A zenei világban ritkán találkozunk olyan fiatal tehetségekkel, akik már gyermekkorukban komoly mérföldköveket érnek el. Gűth Máté kivételes zenei tehetsége körülbelül három évvel ezelőtt mutatkozott meg, amikor – zenetanára, Seleljo Alexandra elmondása szerint – felfedezte zongora iránti szeretetét. 

Azóta Máté folyamatosan bizonyította tehetségét, és számos országos versenyen aratott győzelmet.

 A Pesti Vigadóban az Ifjú Versenygyőztesek Hangversenyén Beethoven C-dúr versenyének I. tételét adta elő, egyedüli zongoristaként fellépve az egyik legfiatalabb zenészként.

Gűth Máté
Gűth Máté a Pesti Vígadóban lépett fel június 25-én.
Fotó: Beküldött fotó

A fiatal zongorista számos elismerést gyűjtött be az évek során. Elnyerte 2023 decemberében a VI. Nemzetközi Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraverseny nagydíját, míg a VIII. Danubia Talent International Music Competition második helyezését hozta el. Az ifjú zenész a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Iskola 6. osztályos tanulója, és hatodik éve zongorázik a bonyhádi Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskolában Seleljo Alexandra tanárnő irányítása alatt.

Máté számára a zongora iránti szenvedély két éve vált igazán nyilvánvalóvá, amikor megismerkedett Chopin műveivel.

 Azóta nagy lelkesedéssel és elhivatottsággal fejleszti képességeit. Kedvenc zeneszerzői Fryderyk Chopin és Liszt Ferenc, és különösen szereti játszani a lassú, érzelmes, valamint a temperamentumos műveket egyaránt. Fiatal kora ellenére Máté már most komoly tervekkel rendelkezik a jövőre nézve. Szeretne zongoraművész lenni, de a zongoratanári pálya sem áll távol tőle. Idén nyáron sem pihen sokáig, hiszen júliusban Balassagyarmatra megy egy kurzusra, hogy tovább csiszolhassa fantasztikus tehetségét.

Zongora tanára elmondása szerint Gűth Máté kivételes tehetsége, kitartása és szenvedélye révén nemcsak saját magának és családjának, hanem zeneiskolájának és tanárnőjének is nagy büszkeséget okozott. A zenei pályán elért sikerei pedig azt mutatják, hogy Máté előtt fényes jövő áll, és remélhetőleg még sokszor hallhatjuk majd játékát a legnagyobb koncerttermekben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában