Hajdan

2024.07.02. 10:00

Dunai lovassági gyakorlatot tartottak Paksnál

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció

Forrás: MW

100 ÉVE Nincs pénz vasútépítésre. Nagyon szorgalmazzák a legilletékesebb és legérdekeltebb tényezők mostanában a kátyúba rekedt bátaszék-mohács-pélmonostori vasút kiépítését; mert ez tényleg elsőrendű, nem vidéki, hanem országos gazdasági érdek. Belátják ezt a kereskedelemügyi minisztériumban, sőt a pénzügyiben is, azonban a hadsereg, ez a szörnyeteg Moloch elnyelte az állam pénzét annyira, hogy a pénzhiány, az állam szegénysége megakaszt mindent. (Tolnamegyei Közlöny 1914. június 28.)

100 ÉVE Dunai lovassági gyakorlat Paksnál. A zalaegerszegi 23. lovas dandár keretébe tartozó 6. 7. és 10. számú honvéd huszár ezredek június 25. és 26-án Pakson, az úgynevezett Zádori és Biskói révnél a Dunát átúsztatta. Az úsztatáshoz 25 csónak és egy nagy komp volt szükséges. Ez alkalommal Pakson több törzstiszt és mintegy 100 tiszt vett részt az úsztatásnál. (Tolnamegyei Közlöny 1914. június 28.)

100 ÉVE Egy 48-as főhadnagy halála. Ugrósdy Adolf volt szederkényi jegyző, aki a magyar dicső szabadságharcban, mint honvédfőhadnagy küzdött a zsoldosok ellen és többször kitüntette magát, hosszú szenvedés után folyó hó 23-án Kisdorogon elhunyt. Nagy részvét mellett Kisdorogon temették el a nagy idők vitéz tanúját. Ugrósdy Aladár kisdorogi körjegyző és Ugrósdy Jenő kakasdi II-od jegyző az elhunytban édesatyjukat gyászolják. (Tolnamegyei Közlöny 1914. június 28.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában