Hajdan

2024.07.01. 09:00

Gyerekek okoztak tüzet

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Getty Images

120 ÉVE A csörgető! fürdő megnyitása. Etl József mérnök múlt vasárnap nyitotta meg csörgetői fürdőjét, mely alkalommal a közönség nagy számban kereste fel a Csörgetőt. A fürdő vendéglőse a Korona kávéház bérlője, a vendégeket teljes megelégedésre látta el. (Tolnamegyei Közlöny 1904. június 30.)

120 ÉVE Kardpárbaj. Tóth János bátaszéki m. á. v. főnök és Tassy László gazdatiszt Bátaszéken kardpárbajt vívtak. A párbajban Tóth János állomásfőnök jobb kezének hüvelykujjára kapott erős vágást, mig ellenfele sértetlen maradt. A kihívó Tassy László gazdatiszt volt, akire Tóth János sértő nyilatkozatot tett. (Tolnamegyei Közlöny 1904. június 30.)

120 ÉVE Tűz. Felügyelet nélkül hagyott kis gyermekek könnyelmű játékából nagy tűz keletkezett Tüskén, mely több szegény embert koldusbotra juttatott. Horvát Imre uradalmi cseléd Mihály nevű hat éves fiacskája és ennek egy hét éves pajtása együtt játszodoztak Horvát Imre udvarán, apró kis kutyákat akartak „megpörkölni”. E czélból ráhánytak egy csomó szalmát. A kis Mihály aztán bement a szobába és kihozott gyufát. Csakhamar meggyujtották a szalmát és az égő kutyák a disznóól mellé vánszorogtak. Ez az alkotmány is csakhamar tüzet fogott, onnan belekapott a ház szalmafedelébe és mire a szerencsétlen szülők a mezei munkáról hazasiettek, már három ház és több melléképület állt lángokban. A dombóvári tűzoltók is kivonultak a tűzhöz és önfeláldozással mentettek meg az égő házból, amit csak lehetett. Sajnos mindent megmenteni nem lehetett és a szegény cselédeknek összes bútora, ágyneműje, ruhája odaveszett a tűzben. (Tolnamegyei Közlöny 1904. június 30.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában