Jubileumi ünnepség

2024.08.23. 11:30

Negyven év a művészetek bűvöletében

A Művészetek Háza Szekszárd ékszerdoboza, ahol a kultúra és történelem találkozik. Augusztus 25–én, vasárnap 18 órakor nagyszabású jubileumi rendezvénnyel ünneplik az intézmény 40 éves fennállását, amelyre minden művészetkedvelőt szeretettel várnak.

Balogh Éva

Szekszárd szívében a Művészetek Háza immár 40 éve szolgálja a kultúrát és lelkiséget. Az épület, az egykori zsinagóga, amely magában hordozza a múlt tiszteletét és a művészet iránti elkötelezettséget, méltán vált Szekszárd egyik kulturális központjává. Augusztus 25-én, vasárnap 18 órakor a Művészetek Háza jubileumi rendezvényén bárki tiszteletét teheti, aki emlékezni kíván a negyven év alatt itt formálódott kultúra történetére.

művészetek háza
A zsinagógát Hans Petschnigg tervezte (Fotó: Művészetek Háza/Facebook)

Az ünnepség előtti percekben a Szekszárdi Gitárkvartett térzenéje hívja majd a látogatókat a Szent István tér felé. Az épületet egykoron a szekszárdi zsidó közösség imádsága töltötte meg élettel, majd romjaiból újjáépült, hogy ma a kortárs művészetek otthonaként tündököljön. A megnyitó ünnepségen a város és a művészeti élet neves képviselői emlékeznek meg a Művészetek Háza múltjáról, a kulturális örökség ápolásáról és a közösségi művészeti élet meghatározó szerepéről. 

Az est fénypontja V. Bazsonyi Arany és Vecsési Sándor festőművészek kiállításának megnyitója lesz, amely az „Akkor és most” című tárlaton keresztül idézi meg a múlt és a jelen találkozását. Az eseményt a Szekszárdi Kamarazenekar és a Madrigálkórus varázslatos muzsikája teszi még emlékezetesebbé, az épületben található drezdai Jehmlich orgona lélekemelő hangjának felcsendülésével. 

A jubileumi rendezvény programja még itt sem ér véget. Az érdeklődők az est folyamán részt vehetnek egy különleges, vezetett épületbemutatón, ahol az egykori zsinagóga és a Művészetek Háza történetének titkait ismerhetik meg közelebbről. A téren kihelyezett interaktív installációk segítségével a látogatók saját művészi alkotásokat is készíthetnek, melyek az est végére egy közösségi műalkotássá állnak össze.

A programot egy szabadtéri filmvetítés koronázza meg, ahol a Művészetek Háza negyvenéves történetéről készült dokumentumfilmet mutatják be. Az est zárásaként egy látványos fényfestés öltözteti új köntösbe az épület homlokzatát, méltó módon ünnepelve a művészetek e szentélyének negyven évét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában