Valóra vált álom

2 órája

Újjászületett a könyvtár

Nem mondtak ünnepi beszédet, nem vágtak át nemzetiszín szalagot, mégis hétfőn reggel a vármegye legrégebb óta várt művelődési, kulturális eseménye történt. Bő félévszázadnyi várakozás után megnyílt a nagyközönség számára, új, a XXI. századhoz méltó bibliotéka. Újjászületett a könyvtár

Szepesi László

A régi megyei könyvtár a Széchenyi utcában a második világháború után az országban első ilyen célra készült épületben kapott helyet, de pár év óta kinőtte falait, s a hatvanas évek vége, hetvenes eleje óta rengeteg ígéret hangzott el, s készült is több terv, hogy lesz új helye a könyveknek.

Fotó: Mártonfai Dénes

Tavaly a nyáron végre elkészült a hajdani laktanya helyén a pompás épület, ahol a Nemzeti Levéltár Tolna Vármegyei Levéltárával együtt új otthonra lelhet az Illyés Gyula Könyvtár. A könyveket áthozták, a levéltár sok kilométernyi múltról szóló dokumentuma még nincs mind ott, ezért az ünnepélyes megnyitó később lesz. Hétfőn reggel viszont, mondhatjuk csendben, megkezdte működését a könyvtár az új helyén. Ez éppen egybeesett az Országos Könyvtári Napok nyitányával, így mivel a vasárnap végződő programsor a Mazsola babaklubbal kezdődött az első látogatók a szüleikkel érkező gyerekek voltak. Míg a gyerekek, lerúgva a cipőt, fejen álltak, bukfenceztek, belefeküdtek a babzsák fotelokba, a felnőtteknek Kovácsné Szabó Lívia gyermekkönyvtáros és Bara-Kádár Katalin szakpszichológus adott hasznos tanácsokat.

Az első előadást az új könyvárban, az Országos Könyvtári Napok programjában Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke tartotta Klímaváltozás, ábránd és valóság címmel. Elmondta, a meteorológiai adatokat vizsgálva kiderítette, hogy 1900 óta Magyarországon a húsz legmelegebb év mind a kétezres években volt. Okosabban kellene élnünk, hisz sok klímakutató állítja, hogy az emberiségnek az ezt okozó felelőtlen magatartása a környezeti, gazdasági és társadalmi összeomláshoz vezet.

A több mint évtizedes hagyománnyal bíró Országos Könyvtári Napoknak, a négy elem, a tűz, a víz, a föld és a levegő jegyében folyó rendezvény sorozat programjai pedig a héten felhívják a figyelmet könyvekben, könyvtárakban rejlő hatalmas tudásra, gazdag ismeretre. 

Liebhauser János, a könyvtár igazgatója pedig arról beszélt, hogy benne lakva nekik is meg kell tanulni ezt az új, korszerű, impozáns környezetet használni, élni a pompás adottságokkal. Még tenni kell azért, hogy a Hunyadi utcai bejáraton, a nagy forgóajtón bejövők rögtön tudjanak tájékozódni, hogy merre van a gyermek, s merre a felnőtt könyvtár. Azt viszont örömmel mondta, hogy már délelőtt jöttek tanulók, hogy itt készítsék iskolai feladataikat, s lelkendeztek, hogy ehhez ilyen ideális környezettel még nem találkoztak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában