Sakk

2024.08.29. 14:53

Sakkolimpia: éremért ül asztalhoz a férfi válogatott (képgalériával)

Éremért ül a táblákhoz a magyar férfi A-csapat a budapesti sakkolimpián. Ezt hangsúlyozta beszédében Sipos István, a Magyar Sakk Szövetség (MSSZ) főtitkára a Pakson megrendezett sajtótájékoztatón.

Teol.hu

Dr. Kovács Antal, az Atomerőmű SE elnöke a sakkemlékmű előtti sajtótájékoztatón beszél

Fotó: Molnár Gyula

Sipos István szerint Lékó Péter és Rapport Richárd visszatérésével nagy lépést tettek ennek irányába, ráadásul a csapategység is kiváló, ami még inkább táplálja egy sikeres szereplés reményeit. „Reális esélyünk van rá, hogy legalább az első hatba bekerüljünk, de nyilván óriási a verseny” – fogalmazott. 

Ács Péter a magyar A-válogatottat irányítja a budapesti sakkolimpián
Ács Péter a magyar A-válogatottat irányítja a budapesti sakkolimpián (Fotó: Molnár Gyula)

Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, az Atomerőmű SE elnöke a sakkemlékmű előtt megtartott összejövetelen azt hangsúlyozta, hogy két hete még a párizsi olimpiáról hazatérő paksi hősöket (Pupp Noémit, Pupp Rékát és Gercsák Szabinát) ünnepelték, most pedig egy másik olimpiára készülő válogatottat engedhetnek útnak. 

A magyar férfi és női válogatott tagjai az elmúlt napokban Pakson készültek a rangos eseményre, amelyen minden korábbinál több csapat vesz részt, a nyílt szekcióban 196, a nőknél pedig 184 alakulat versenyez egymással a BOK Csarnokban. Az összes magyar csapat ott van az első húszban, ami a kiemeléseket illeti, a korosztályos U25-ös válogatott tagjainak pedig egy jó felmérő lesz ezen a rangos versenyen szerepelni. 

A magyar férfi A-válogatottat irányító Ács Péter, az Atomerőmű SE nagymestere azt mondta, 2014 óta ez az első sakkolimpia, amikor ismét a legerősebb csapattal állhat fel a magyar válogatott. A nemzeti együttesbe visszatérő Lékó Péter és Rapport Richárd mellett Gledura Benjamin, a honosított Szjugirov Szanan és a kilencedik olimpiájára készülő Berkes Ferenc, az ASE nyolcszoros magyar bajnoka ül majd asztalhoz. 

A nőket irányító, szintén az ASE-ban sakkozó Fodor Tamás szövetségi kapitány Gaál Zsókát, Hoang Thanh Trangot, Papp Petrát, Terbe Juliannát, és a paksiak játékosát Lázárné Vajda Szidóniát mutatta be az első csapat tagjaként.

A 45. sakkolimpia a szeptember 10-i megnyitót követően 11-én rajtol, és a svájci rendszerű, 11 fordulós viadal, amelyen 17-e szabadnap lesz, szeptember 22-én zárul. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!