Előadás

2024.09.04. 13:46

Fábián László, a MOB főtitkára tartott előadást Zombán

Minden évben egy aktuális eseményhez köti a Tolna Vármegyei Diáksport Egyesület a tanévelőkészítő vendégelőadóját. Idén a megjelent közel hetven testnevelő tanár előtt Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára mesélt többek között a párizsi játékokról.

Berg Sándor

A Magyar Atlétikai Szövetség bonyhádi kötődésű sportigazgatója, Scheidler Géza meghívására látogatott el a Tolna Vármegyei Diáksport Egyesület szervezésében rendezett, a testnevelők hagyományos tanévelőkészítő tanácskozására Fábián László. A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárának előadásában elhangozott, a sportolóvá válás felé vezető út első és legfontosabb állomáshelye – természetesen a család elengedhetetlen támogatása mellett – az általános iskola, a testnevelő tanárok iránymutatásával ott indul el minden a sportolóvá válás felé. 

A MOB főtitkára, Fábián László tartott előadást
A MOB főtitkára, Fábián László tartott előadást
Forrás: Beküldött kép

Hangsúlyozta, éppen ezért a pedagógusoknak komoly felelősségük van abban, hogy a gyerekekkel megszerettessék a testmozgást, hiszen ez a legfontosabb, hogy a későbbiekben is egészségesebb életet tudnak majd élni.

– Ha már MOB, úgy gondolom, hogy azt a magvat is a tanárok tudják elültetni a gyerekekben, ami később olimpiai részvétellé válik. Álmunk, hogy olyan testnevelés órák legyenek Magyarországon, ahol az alsó tagozatban az úszásról, a tornáról, az atlétikáról és valamilyen labdajátékról szóljon. A sportágak alapelemeit tanítják meg a gyermekek számára, azt a mozgáskultúrát, ami fizikailag és szellemileg is felkészültté teszi őket a későbbi időszakra – fogalmazott az 1988-as szöuli olimpián csapatban aranyérmes, hatszoros világbajnok, ötszörös vb-ezüst- és kétszeres bronzérmes öttusázó.

Fábián László: az éremnek két oldala van

A nyári játékokról Fábián László elmondta, a MOB fő feladatai közé tartozik, hogy lehetőség szerint minden szakmai munkát, hátteret és a sportolókhoz kapcsolódó feladatokat támogasson. Ugyanakkor 2022 óta nemcsak a párizsi, de a négy év múlva esedékes Los Angeles-i játékok is a szemük előtt lebegett és lebeg annak érdekében, hogy minden adott legyen a sikeres szerepléshez. Ide tartozik az utazással, a szállással, étkezéssel és a városon belüli közlekedéssel és kapcsolatos teendők, mint ahogy a sportolók regenerálódása is (gyógytorna, pszichológus).

Az olimpia után pedig következik az elemzés és értékelés sportszakmai szempontból, ami után le kell vonni a megfelelő következtetéseket. Kérdésünkre kitért a francia fővárosban elért kajak-kenu és cselgáncs eredményekre. Mint ismert, Pupp Noémi a kajak négyes és kettes tagjaként 500 méteren két bronzérmet szerzett Párizsban, míg nővére, Pupp Réka ötödik lett az 52 kilogrammos cselgáncsozók között. Az Atomerőmű SE harmadik sportolója, a dzsúdós Gercsák Szabina (70 kg) helyezetlenül zárta első olimpiáját.

– A Párizsban szerzett hét éremmel és a további döntős helyezésekkel újra bebizonyosodott, hogy Magyarország egyik legsikeresebb sportága a kajak-kenu. Ugyanakkor meg kell keresni az okát, hogy miért történhetett meg az a nem megszokott dolog, hogy a francia fővárosban nem sikerült aranyérmet szerezni – fogalmazott Fábián László, aki szerint az önmagában nagyszerű eredmény, hogy hét cselgáncsozónk lehetett ott Párizsban, akik a vegyes csapatversenyben is megmérették magukat. – Pupp Réka minden dicséretet megérdemel, évek óta ott van a legjobbak között, most sem volt messze a dobogótól. Az éremnek azonban két oldala van, a jó dolgokat hasznosítani kell, de látni kell azt is, hogy rajta kívül nem voltunk közel az éremszerzéshez, ami az elmúlt évek világ- és Európa-bajnokságait nézve visszaesés.

Zombán, a Misóczki Pincében tartották hagyományos tanévelőkészítő tanácskozásán Földesi Gyula, a Tolna Vármegyei Diáksport Egyesület titkára többek között értékelte a 2023/2024-es tanévet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!