Sakk

2024.09.10. 16:12

A csapatvezető büszke rá, hogy két kapitányt és hat játékost is ad az ASE

Nagyon büszke rá, hogy hat játékos és két szövetségi kapitány is képviseli az Atomerőmű SE-t a ma kezdődő sakkolimpián. Gosztola István, a paksiak klubvezetője azt mondja, a férficsapatban benne lehet egy jó eredmény.

Teol.hu

Óriási siker a paksi sakkozásnak, hogy a férfi és a női válogatottat is atomos nagymester vezeti szövetségi kapitányként a sakkolimpián. Ezt mondta lapunknak Gosztola István, az ASE csapatvezetője.

A megnyitóval kedden kezdődött, de a partikkal szerdán induló budapesti sakkolimpián Ács Péter felel a férfi, Fodor Tamás pedig a női válogatott felkészítéséért. Az A csapatban Berkes Ferenc, a B-ben Kozák Ádám és Papp Gábor, a C-ben, vagyis a 25 éven aluliban Krstulovic Alex képviseli az ASE színeit. A női A csapatban pedig Lázárné Vajda Szidónia és a most nyáron igazolt Papp Petra játszik a paksi klub büszkeségeként. 

Gosztola István azt mondta, hogy Rapport Richárd és Lékó Péter visszatérésével az utóbbi évek legerősebb magyar csapata szállhat harcba egy jó eredményért. A kilencedikként rangsorolt magyar csapattól sokan érmet remélnek, de a paksi csapatvezető úgy fogalmazott, hogy nagy csoda lenne a dobogó. Véleménye szerint ha ott tudnak lenni az élbolyban, az már jó eredmény lesz. A nőkkel kapcsolatosan a tízbe kerülés minden előzetes várakozást felülmúlna. 

Hozzátette, az augusztus végén megtartott paksi edzőtáborban azt tapasztalta, hogy mindenki lelkes, felszabadult és roppant koncentrált, a közös beszélgetések során egyáltalán nem érződött, hogy rágörcsölnének az olimpiai szereplésre a játékosok. A két kapitány, Ács és Fodor sokat tett azért, hogy ilyen a hangulat, mindketten sokat segítenek a játékosoknak, hogy azok a legjobb mentális állapotban ülhessenek asztalhoz a BOK-csarnokban.

Magnus Carlsen is asztalhoz ül
A világranglistát vezető Magnus Carlsen lesz a sakkolimpia legnagyobb sztárja. A norvég klasszis mellett ott lesz a budapesti BOK-csarnokban az amerikai Fabiano Caruana, az indiai Arjun Erigaisi és a francia Alireza Firouzja. A két nagy hiányzó a világranglista második amerikai (japán) Hikaru Nakamura és az orosz Ian Nepomniachtchi. A friss világranglista első tíz helyezettje közül nyolcan is itt lesznek a Sakkolimpián, ami jelzi, hogy brutálisan erős lesz a mezőny. A legelőkelőbb helyen jegyzett magyar, Rapport Richárd a 25. helyet foglalja el a legfrissebb rangsorban.  

Rapport Richárd és Lékó Péter visszatérése kapcsán azt mondta, előbbitől azt várja, hogy első táblásként húzóembere legyen a válogatottnak, utóbbi pedig kiváló sakkozó, Gosztola István szerint nem fog látszani a játékán, hogy öt év után tér vissza. Annyira széles ugyanis a repertoárja, hogy az ellenfelei előre nem tudhatják, hogy melyiket húzza majd elő. Berkes Ferencet illetően pedig azt mondta, egy roppant felkészült, tudatos nagymester, aki most is hozni fogja azt, amit előzetesen elvárnak a szereplésével kapcsolatban.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!