hatalmas a veszteség

2018.08.27. 17:30

Gömbvillám pusztított, közel kétszáz kecske veszett oda

Villám csapott egy bátaszéki szénatároló tetejébe vasárnap hajnali egy óra körül. A tároló és a mellette lévő kecskeakol is leégett. Százkilencvenhat kecske pusztult el. A tulajdonos, egy fiatal állattartó, Feth Bettina azt mondja, nincsenek szavak az érzéseire. Amit éveken keresztül felépített, negyedóra alatt odalett.

Mauthner Ilona

Fotó: Gottvald Károly

Vasárnap hajnalban a kecskeakollal szemben lakó szomszédja telefonált Feth Bettinának, hogy kigyulladt az épület. A szomszéd fiatalember a tűzoltókat is azonnal értesítette. Bettina perceken belül a helyszínre ért, ahogy a nyolc tűzoltó autó, valamint a tűzvizsgáló is. Tizenöt perc leforgása alatt azonban szinte minden elégett.

A tűzvizsgáló megállapította, hogy gömbvillám csapott az épületbe, az alumínium borítású tető közepét érte. A villámcsapás akkora feszültséget generált, hogy az épületben lévő vasetetők is meggörbültek. A körülbelül nyolc méteres lángok pillanatok alatt szénné égettek mindent, így a százkilencvenhat kecskét, köztük több gidát is, a takarmányt, az éves szénamennyiséget, a villanypásztort, az adaptereket és minden eszközt, ami az épületben volt. A fiatal gazdálkodó a helyszínen szinte sokkot kapott a látványtól.

– Nyolc éve vagyok főállású őstermelő – mondta Feth Bettina. – Édesapám mindig tartott állatokat, birkái, szarvasmarhái most is vannak. Ebben nőttem fel. Nekem a kecsketartás a hobbim és egyúttal a megélhetésem is volt. Szerettem az állataimat – panaszolta. Azt is hozzátette, nyolc évig dolgozott Ausztriában, hogy az ott megkeresett pénzből itthon azzal foglalkozhasson, amihez igazán kedve van. A kecsketartást választotta. A jószágnak szinte minden porcikáját feldolgozta. Elsősorban kézműves tejtermékeket készített, de emellett például szappant is. A termékeit mostanra megszerették, keresték a vásárlók.

– Nincsenek rá szavak, hogy mit érzek, – mondta megtörten. – A kár több milliós, de úgy tűnik, senki nem fizet majd, hiszen gömbvillámra nincs biztosítás. A kár eszmei értéke is hatalmas, hiszen komoly genetikai állomány volt az enyém, ami mögött nagyon sok munka, sok év tapasztalata van. Két napja nem aludtam, csak azon jár az eszem, mit szenvedhettek az állataim. Jelenleg fogalmam nincs, hogyan tovább.

Tekintettel arra, hogy gömbvillám-csapás viszonylag ritkán történik, egyelőre a hatóságok is vizsgálják, hogy például az ENAR (haszonállat nyilvántartási) rendszerből ilyen esetben hogyan lehet kivonni az elégett állatokat, illetve mi lesz az állattartási támogatással. A helyzetet még nehezíti, hogy a kárt szenvedett személynek saját költségen kell elszállíttatnia Soltra az elégett állatokból megmaradt tetemeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában