Közélet

2012.01.18. 18:02

Ápolás kell a léleknek

A pszichoterápiás kezelések alapja a betegnek a szakember iránt érzett bizalma. Ahhoz, hogy ez kialakulhasson, a páciensnek már a kezdettekkor szükséges tudnia „kihez” fordult, mire számíthat, mit kell tennie a gyógyulás érdekében.

TEOL/Hargitai Éva

– Társadalmi igény lenne rá, de hazánkban nem megoldott a pszichológiai ellátás - mondta Sörös Ildikó klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta. A pszichiátriai osztályok, lelki gondozók kivételével, nem érhető el tb által támogatott ellátás, csekély a pszichoterápiás ambulanciák száma, és a betegek nem tudják milyen lépéseket kell tenniük, ha szakembert keresnek.

– Sokszor fordult elő, hogy olyan páciensek kerültek hozzám, akik korábban már felkerestek szakembert, de a kezelés 1-2 alkalom után megszakadt – emelte ki a pszichológus. Hozzátette, ennek oka elsősorban az volt, hogy nem kaptak összképet arról, hogy mi is az, amire számíthatnak, ami történni fog, nem alakult ki a bizalom és a hit az eredményességben. Az 1-2 alkalom pedig nem elég.

A megalapozott kezelés és a terápiás kapcsolat kialakítása érdekében az első ülésen - amikor már körvonalazódik a páciens állapota - egy szóbeli szerződést kötnek a felek. A szakember elmondja, hogy előreláthatóan meddig fog tartani a kezelés, mi a módszer lényege, mit kell tennie a betegnek, milyen gyakoriak lesznek az ülések, és mi az, amit ettől várhat. Ennek nem lenne szabad elmaradnia.

Jelenleg azonban Magyarországon a különböző szintű pszichológiai ismereteket is adó képzések nagyon sokszínűek, és változó színvonalúak. Annyi bizonyos, hogy csak klinikai szakpszichológus vizsgával rendelkezők végezhetnek magánrendelést. Sajnos pszichológus kamara nincs, így a szakemberek és a betegek érdekvédelme sem megoldott, de a klinikai szakpszichológusok tavaly óta tagjai a Magyar Orvosi Kamarának. A pszichológust kereső betegek, próbálkozhatnak az interneten, kérhetnek tanácsot a háziorvostól, pszichiátertől is...

A cikk folytatását elolvashatja a Tolnai Népújság január 19-i, csütörtöki számában!

A klinikai szakpszichológusok kevesen vannak

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal alapnyilvántartásban országosan összesen 1278 klinikai szakpszichológus szerepel. A hivatal tájékoztatása szerint ebből érvényes működési nyilvántartással 800-an rendelkeznek. Amennyiben lakóhely szerint nézzük, Tolna megyéből 10 szakember szerepel az alapnyilvántartásban, és ezek közül 6 szakpszichológusnak érvényes a működési nyilvántartása. Ugyanezek a számok a munkahelyi címeket tekintve 9 és 6 ember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!