Közélet

2012.07.03. 19:01

Az orvos-igazgató szerint nem valószerűek a feltételek

Változott a kórházi fekvőbeteg ellátási rendszer július elsejétől. Az ezzel járó ágyszám csökkenés kevésbé érinti érzékenyen a dombóvári kórházat, mint a növekvő szakmai előírások. Mint a legtöbb intézmény, a Szent Lukács is létszámhiánnyal küzd.

Hanol Erzsébet

– Csökkent az ágyak száma a dombóvári kórház aktív fekvőbeteg ellátásában, de ez nem állítja megoldhatatlan helyzet elé az intézmény dolgozóit – mondta el dr. Schmidt László, a Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft. orvos-igazgatója.

A kórházi fekvőbeteg ellátásrendszerét érintő átszervezések július elsejétől léptek életbe, eszerint Dombóváron az eddigi 155 helyett jelenleg 120 ágy működik, és nyolc osztályon látják el a betegeket.

A fül-orr-gégészeti osztályon megszűnt az aktív fekvőbeteg-ellátás, az átalakítás nyomán ezen a szakterületen egynapos sebészet működik. Önálló ideggyógyászati osztály szintén nincs, hanem betagozódott a belgyógyászati mátrix osztályba, amely gasztroenterológia részleggel is kiegészült.

Akik az átszervezett osztályokon szorulnának komolyabb beavatkozásra, azokat Szekszárdra, Pécsre vagy Kaposvárra irányítják át, de sürgősségi ellátás szükségességekor természetesen kezelik a dombóvári kórházba érkező beteget, és csak eztán szállítják át a kijelölt helyre.

Míg az ágyszám csökken, addig a központi szakmai előírások nőnek. Az amúgy is létszámhiánnyal küzdő dombóvári intézménynek növelnie kellene a dolgozók számát. Az orvos-igazgató szerint túlzóak a feltételek, nem a magyar valósághoz igazodnak.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szülészeti osztályt nem érinti a változás. A GYEMSZI adatai alapján a megyehatáron túl több mint 73 ezer lakos ellátásárt felel e területen a dombóvári kórház
[/caption]
Mint mondta, jelenleg 35-40 szakdolgozóra – például ápolókra, terapeutákra és gyógytornászokra – lenne szükség a kórházban, illetve legalább 4-5 orvosra. Ám ezt teljesíteni az egészségügyi dolgozók nagy arányú külföldre vándorlását látva, szinte lehetetlen, így marad a túlterheltség.

Azt azonban pozitívumnak ítélte dr. Schmidt László, hogy a betegutak tisztázódtak, vagyis a beutalás alapján történő szakrendelés, majd azt követően a kórházi ellátás rendje világossá vált.

A munkatörvénykönyve hónap elejétől érvényes jogszabályai szerint egyébként a hálapénz elfogadása bűncselekmény, hacsak a munkáltató nem engedélyezi a paraszolvenciát.

Ezzel kapcsolatban dr. Schmidt László elmondta, hogy a Magyar Kórházszövetség álláspontján vannak, vagyis követik Rácz Jenő, a szervezet elnökének és a Veszprém megyei Cholnoky Ferenc Kórház igazgatójának példáját, aki elsőként jelentette ki, hogy engedélyezi az utólagos hálapénz elfogadását.

A teljes írást a Tolnai Népújság július 4-i, szerdai számában olvashatja Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!