Közélet

2009.03.17. 08:55

Bezárnak a tolnai hulladéklerakók

Címkék#Szekszárd

A ma még működő Tolna megyei szeméttelepek többsége nem felel meg az uniós normáknak: nincs szigetelésük, a hulladék közvetlenül találkozik a talajjal és talajvízzel. A telepek zöme ezért nem működhet tovább, július közepén bezárják őket. Ugyanakkor hétfőn a megyeszékhelyen létrejött az a társulás, melynek közreműködésével megvalósul a Sió-völgyi nagytérség településeinek szilárdhulladék kezelése.

TEOL/Szeri Árpád, Vida Tünde

[caption id="" align="alignleft" width="340"] Fábián Norbert, a szekszárdi telep vezetője. Hamarosan ez a hulladéklerakó is bezár
[/caption]Hetvenegy önkormányzat hétfőn létrehozta azt a társulást, mely közreműködik a Sió-völgyi nagytérség településeinek szilárdhulladék kezelésében. A nagytérség megnevezés teljes mértékben indokolt: hiszen a megalakulás helyszínén, Szekszárdon, a vármegyeházán nemcsak Tolna, hanem Baranya megyei helységek is képviseltették magukat polgármestereikkel. A társulás nem titkolt célja az, hogy saját hatáskörben, egy gazdasági társaság tulajdonosaként biztosítsa a cikói lerakó üzemeltetését.

– Ha nem lenne társulás, abban az esetben nyílt közbeszerzési eljárást kellene lefolytatni – világította meg a hátteret Ács Rezső, az új szerveződés megválasztott elnöke. – Minden bizonnyal több multinacionális cég is pályázna: ismerünk olyan példát, mely szerint egy multi második helyre befutó – tehát majdnem nyertes – ajánlata az elsőhöz képest többszörös lerakási díjat állapított meg. Ez havi szinten mintegy ezer forint többletet jelentett volna a családoknak. Mi éppen ezt a nemkívánatos eshetőséget szeretnénk elkerülni, tudva azt, hogy az önkormányzatoknak elsősorban a helybeliek érdekeit kell képviselniük.

[caption id="" align="alignright" width="340"] A konténereket nem itt fogják üríteni
[/caption]A nyár közepétől tehát az ezzel megbízott Regionális Kommunális Nonprofit Kft. (Rekom) üzemelteti a cikói lerakót. Tamásitól kezdve Szekszárdon és Bátaszéken át egészen Mohácsig terjed a száz településből álló tulajdonosi kör. Az alakuló ülésre az érintettek közül nem érkezett meg mindenki, ezért a társulás számukra március 31-ig adott lehetőséget a csatlakozásra. – Mindenki megértette, hogy mi a tétje ennek az ügynek, ezért zajlott le gördülékenyen az alapító okirat aláírása – húzta alá Ács Rezső. – Hadd hangsúlyozzam, hogy a társulásban mindenki egyenrangú partner. Ugyanakkor egy száz tagú szerveződést adott esetben nem könnyű azonnal mozgatni. Ezért hoztuk létre azt az operatív tanácsot, mely nyolc települést – Bátaszék, Cikó, Bonyhád, Komló, Mecseknádasd, Mohács, Szekszárd, Tolna – foglal magába. Legelső feladatunk a jogi háttér rendezése, és minden szükséges feltétel biztosítása a már említett nonprofit kft. mielőbbi kijelölése érdekében.

A paksi telepnek van legtovább engedélye

Tolna megyében ma még hét szeméttelep van, de csupán egy, a paksi rendelkezik hosszabb távra szóló engedéllyel. Az üzemeltető DC Dunakom Kft. ügyvezetője, Saáry Miklósné elmondta, hogy 2013-ig működhetnek, de számításaik szerint 2010-ben betelik a hulladéklerakó. Az önkormányzat évek óta keresi a megoldást, előbb csatlakozott a kaposvári székhelyű társuláshoz, majd hat környező településsel együtt nyújtott be pályázatot egy komplett hulladékkezelési program megvalósítására. A pályázat első fordulóján túl jutottak, de a kisebb települések nem tudták vállalni a szükséges önerőt, ami egyébként Paks esetében is megterhelő lett volna, így visszaléptek. Saáry Miklósné úgy tájékoztatott, hogy bíztak abban, hogy az újonnan megjelenő pályázatok esetében kevesebb önerő kell, de a napokban megjelent kiírás eloszlatta az álmokat, harminc százalék sajáterőre van szükség.

Az Alisca Terra Regionális Hulladékgazdálkodási Kft. által működtetett szekszárdi, bátaszéki és tolnai szeméttelep is bezárja kapuit júliusban ezzel. Németh László, a cég üzemeltetési igazgató elmondta, hogy nem csak kötelezettség a felszámolás, hanem annak az igénynek a megjelenése, hogy az Európai Unióban általános felfogással egyezően Magyarország se szennyezze a környezetét. Németh László reményei szerint elkészül a cikói hulladéklerakó a kitűzött határidőre, azaz július közepére.

Nem ennyire optimista Nagymányok polgármestere. Karl Béla nem sok esélyt lát arra, hogy elkészüljön a lerakó. A nagymányoki szeméttelepet is be kell zárni, bár lenne további kapacitás. Hogy mi lesz a sorsa, nem tudni, ahogy azt sem, hogy hova viszik az ott felgyűlt szemetet. Karl Bélát azonban nem ez aggasztja igazán, hanem a szállítási díj. Mint mondta, az óvatos becslések szerint is három-négyszeresére nőhet.

Németh László szerint is nő a díj, de sokkal szerényebb mértékben. Bonyhád és környéke szolgáltatója, a BONY COM Kft. ügyvezetője elmondta, hogy ők abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a cikói telep ugyanolyan távolságra lesz, mint a mostani, így nem nő a szállítási költség. Magyari Tamás hozzátette, korábban volt olyan elképzelés, hogy a kisebb, felszámolásra ítélt telepekről fogadnak be hulladékot a bonyhádi lerakóban, aminek van szabad kapacitása. Egy újabb döntés szerint azonban erre mégsem kerül sor.

A szigetelés nélküli, felszámolás előtt álló telepek közé tartozik a hőgyészi is. A település jegyzője, dr. Gábor Ferenc elmondta, hogy ma még több településről szállítja hozzájuk a hulladékot a KVG Zrt. A szolgáltatónak kell gondoskodni arról, hogy júliustól hova viszi a szemetet, hiszen szerződésben vállalta ezt. A jegyző szerint minden bizonnyal nyomot hagy majd a szállítási díjon, ha megnő a távolság.

Fábián Norbert, a szekszárdi telep vezetője. Hamarosan ez a hulladéklerakó is bezár A konténereket nem itt fogják üríteni -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!