Közélet

2015.01.19. 15:36

Hamis méz és élelmiszer akadt fenn a NÉBIH-ellenőrzésen

Hamisítás gyanúját felvető mézeket is találtak a kereskedelmi forgalomban a decemberi szezonális ellenőrzéseken a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

TEOL/M.I.

Kiemelten vizsgálták a különböző húsokat, az édesipari termékeket, a déli gyümölcsöket, a borokat és a pezsgőket is. Az ellenőrök 21,6 millió forint bírságot szabtak ki 145 esetben az országos élelmiszer-ellenőrzéseken – közölte a hivatal. A tájékoztatás szerint 5045 ellenőrzést végeztek, és 6,2 tonna terméket vontak ki a forgalomból. Higiéniai hiányosságokat az ellenőrzések 4,2 százalékánál találtak, egy éve ez az arány 5,1 százalék volt. A termékek minősége 2 százalékos arányban nem volt megfelelő, a tavalyi 4,6 százalékkal szemben.

A vizsgált élelmiszerek 1,7 százalékánál volt valamilyen probléma a nyomon követhetőséggel, egy éve ez az arány 2,5 százalék volt. A vizsgált 18 826 élelmiszertétel 1,5 százalékát kellett kivonni a forgalomból. A kistermelői tevékenység vizsgálata során 17 regisztrációval nem rendelkező álkistermelővel szemben kellett eljárni. A laboratóriumi vizsgálatok négy mézminta esetében cukorral történt hamisítás gyanúját állapították meg, a megerősítő vizsgálatok folyamatban vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!