Közélet

2013.08.14. 16:53

Hivatalos: indul a parlagfűszezon

Hivatalosan is elkezdődött a parlagfűszezon. Az allergén növény pollenszáma a megyei kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének tájékoztatása szerint elérte a magas szintet Szekszárdon is.

TEOL/Budavári Kata

A szekszárdi földhivatal munkatársai felmérik a parlagfûvel borított területeket Bosnyák Pál mezõgazdász és Balogh Gréta gyakornok végzik a felmérést

Fotó: Tolnai Népújság

Van új a nap alatt. Ez a megállapítás ugyan nem arra vonatkozik, hogy idén elmarad a parlagfűszezon, de az egészségügyben dolgozó szakemberek hathatós segítséget nyújthatnak az allergiában szenvedőknek. Dr. Smehák György, a megyei kórház fül-orr-gégészeti osztályának osztályvezető főorvosa arról tájékoztatott, hogy az úgynevezett szublingvális immunterápia a jelenleg általánosan használt, a tüneteket csökkentő gyógyszerek helyett a betegség okát kezeli, így tartós gyógyulást hozhat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szekszárdi földhivatal tavaly is felmérte a parlagfűvel borított területeket, archív képünkön Bosnyák Pál és Balogh Gréta végzik a felmérést (Fotó: TN)
[/caption]A kúra, melyet deszenzibilizációnak is hívnak, a szervezetet hozzászoktatja az allergénhez. Az eljárás azok esetében a leghatásosabb, akik egy, jól körülhatárolható allergiától szenvednek, így például a parlagfű-, pázsitfűfélékre vagy poratkára érzékenyeknek. A tünetek már az első évben jelentősen csökkennek, a kezelést azonban a következő két évben is folytatni kell ahhoz, hogy a panaszok tartósan megszűnjenek.

Az immunterápia már a szekszárdi kórházban is elérhető, de alig tudnak róla a betegek. Dr. Smehák György elmondta, a szezonális allergia esetében a tünetek jelentkezése előtt két-három hónappal el kell kezdeni a terápiát. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a társadalombiztosítás a költségeket nem állja. A főorvos szerint azonban ha azt vesszük, hogy egy-egy beteg mennyit költ gyógyszerre, orrcseppre, ráadásul a panaszaitól sem feltétlenül szabadul meg, érdemes belevágni a kezelésbe.

Azok, akik parlagfű allergiától szenvednek, és erről a lehetőségről lemaradtak, jó esetben már hetek óta szedik gyógyszerüket. Az allergiások kezelése minden esetben a korrekt diagnózis elkészítésével kezdődik. Ez nem mindig egyszerű, a tünetek ugyanis igen sokfélék lehetnek, és általában több szervrendszert érinthetnek.

A legsúlyosabb megnyilvánulása az allergiának a légutakban a nagy- és a kishörgők túlérzékenysége, amely tartósan fennálló, időnként igen súlyos betegséget, asztmát válthat ki. Dr. Gagyi Emma, a tüdőgondozó főorvosa szerint bár teljesen újfajta gyógyszerek nincsenek, a jelenleg használatban lévők szedése ritkán jár mellékhatással. – Tény, hogy az első generációs gyógyszerek álmosítottak – mondta a szakember, de azt is hozzátette, hogy ma már a szteroidos orrspray-ket is lehet huzamosabb ideig használni.

Érdemes regisztrálni, segít a pollennapló

Dr. Németh Lídia, Megyei Tisztifőorvos arról tájékoztatott, hogy a parlagfű koncentrációja a múlt hét elején közepes mértékű volt, de csütörtökre már elérte a magas koncentrációt. A pénteki visszaesés után szombaton és vasárnap koncentrációja ismét elérte a magas értéket, amely azt jelenti, hogy már minden parlagfűre allergiásnál tüneteket okoz a levegőben lévő parlagfű pollen mennyisége.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet és a Bécsi Egyetem közötti együttműködés keretében elkészült a pollennapló magyar nyelvű változata. A www.pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon egy gyors regisztrációt követően az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről. Ennek segítségével követhetik, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amit adott időszakban a tartózkodási hely közelében mértek. A felhasználó információhoz juthat a tünetei és a pollenkoncentráció összefüggésről. A pollennapló vezetéséhez díjmentesen lehet regisztrálni, a szolgáltatott pollen adatok ingyenesek.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet és a Bécsi Egyetem közötti együttműködés keretében elkészült a pollennapló magyar nyelvű változata. A www.pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon egy gyors regisztrációt követően az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről. Ennek segítségével követhetik, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amit adott időszakban a tartózkodási hely közelében mértek. A felhasználó információhoz juthat a tünetei és a pollenkoncentráció összefüggésről. A pollennapló vezetéséhez díjmentesen lehet regisztrálni, a szolgáltatott pollen adatok ingyenesek. A szekszárdi földhivatal tavaly is felmérte a parlagfűvel borított területeket, archív képünkön Bosnyák Pál és Balogh Gréta végzik a felmérést (Fotó: TN) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!