Közélet

2015.03.17. 09:19

Kevesebb az abortusz, de nincs ok optimizmusra

Tolna megyében nem nőtt, sőt évről évre csökkent a terhesség-megszakítások száma, de nincs ok az optimizmusra. Éppen az a korosztály – 25 és 39 év közöttiek – dönt így gyakran, amelyik a leginkább érett az anyaságra. Az okok között első helyen a rossz anyagi helyzet szerepel.

TEOL/Mauthner Ilona

Abortusz ill

Fotó: Tolnai Népújság

– Öt évig tartott a kapcsolatom egy nős férfivel, aki azt mondta, csak papíron nős, már rég megromlott a kapcsolata a feleségével. Most 34 éves vagyok és pár hónapja terhes lettem. Határtalan volt az örömöm, de nem sokáig tartott. Péter ugyanis hallani sem akart a gyerekről, mint mondta, éppen rendbe jött a házassága (nem is tudtam erről), sőt a felesége már három hónapos terhes. Mintha a föld nyílt volna meg alattam. Szakítottunk és bejelentkeztem a válság-tanácsadásra, ahol kértem az abortuszt. Már túl vagyok rajta. Remélem lesz még gyerekem, de nem akarom úgy felnevelni, hogy az apja hallani sem akar róla – mondta el a történetét Nóra.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A terhesség-megszakítás indokai között az elsők között a rossz anyagi körülmények, illetve párkapcsolati vagy egészségügyi problémák szerepelnek (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]A családvédelmi szolgálat tanácsadásait döntő többségben a terhesség-megszakítás szándékával keresik fel a nők, a párok, mondta Markó Aranka, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vezető védőnője. Az úgynevezett „válságtanácsadás” szakmailag nagyon speciális terület, és összetett feladatot adnak a családvédelmi szolgálatnál dolgozó védőnők számára.

Ezeken a tanácsadásokon a védőnők olyan ismeretekkel, tájékoztatással segítik a válságban levő terhes nőt, illetve a párt, hogy megalapozottan, felelősen döntsenek a magzat megtartásáról, vagy a terhesség megszakításáról. Markó Aranka hozzátette, a tanácsadásra azonban többnyire egyedül érkezik a nő, és lehet, hogy a döntésben is egyedül marad.

A védőnők a magzat védelmét képviselik, az anya önrendelkezési jogával szemben, ugyanakkor tiszteletben tartják az anya lelkiismereti és önrendelkezési szabadságát. A tanácsadást úgy kell vezetniük, nyitottak maradjanak a nő érzéseire is, mondta a vezető védőnő. A felelős döntés meghozatala érdekében a jogszabály minimum kétszeri tanácsadást ír elő.

Minden segítséget megadnak a tanácsadáson

A magzatvédelmi törvény meghatározza, hogy a válság-tanácsadáson minek kell elhangoznia, például milyen szervezetekhez, intézményekhez fordulhatnak az érintettek, amelyek erkölcsi és anyagi segítséget nyújtanak a gyermek vállalása esetén, melyek az örökbeadás lehetőségei és feltételei, milyen állami, helyi önkormányzati vagy társadalmi segítségnyújtási formák vannak. Felajánlják a közreműködést is ezek igénybevételéhez, és egyidejűleg tájékoztatást adnak arról is, hol találhatóak az egészségügyi intézmények bejáratánál elhelyezett inkubátorok, hogy a megszülető csecsemőt örökbe lehessen adni. Azt is el kell mondani, a terhesség-megszakításnak milyen veszélyei vannak, illetve az esetleges későbbi terhességre van-e hatása. A segítés, a tanácsadás, a tájékoztatás megfelelő módjának a megtalálása nem könnyű, hiszen többnyire sok-sok tényező vezet a nem kívánt terhességhez, és a terhesség-megszakítás szándékához, vagy a „megtartsam – ne tartsam” dilemmához. A tanácsadás tehát inkább segítő beszélgetés, mint száraz, felsorolás jellegű tájékoztatás.

A többség szülhetne, mégsem szeretne

Tavaly Tolna megyében az első tanácsadáson 1333 asszony jelent meg, ebből négyen családtervezési tanácsadáson vett részt, 10-en pedig fiatalok házasság előtti beszélgetésen. A magzat megtartására irányuló tanácsadásra 936 fő ment el, a második tanácsadásra pedig 895 nő ment el, a legtöbben Szekszárd körzetéből (570-en). A megjelentek 42,8 százaléka 20 és 29 év közötti, 35,6 százaléka 30 és 39 év közötti, ezt követi a 15-19 év közöttiek aránya, mely 12,6 százalék. A 15 év alattiak közül 11-en kértek tavaly abortuszt (1,2 százalék), illetve 40 év fölöttiek 69 fővel (7,7 százalék). A megjelentek családi állapota szerint 68,2 százaléka (610 fő) hajadon, 23,1 százaléka (207 fő) házas, a többi özvegy, elvált. A terhesség-megszakítás térítési díja: 29 710 forint, a jogszabály lehetőséget biztosít ennek csökkentésére, sőt indokolt esetben ingyenes is lehet. Az abortuszt a többség rossz anyagi helyzetére hivatkozva kéri, a második helyen az áll, hogy egyszerűen nem akar több gyereket, ezt követi a párkapcsolati gondokra, illetve az egészségügyi problémákra való hivatkozás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!