Közélet

2009.02.18. 14:02

Díszpolgár lesz Hollós László akadémikus

Megkezdődött tegnap a Hollós László emlékév. Halálának 69. évfordulója alkalmából a szervezőbizottság megkoszorúzta az újvárosi temetőben a nemzetközileg is elismert tudós síremlékét.

I. I.

Ezt megelőzően a városházán dr. Haag Éva alpolgármester adta át az emlékbizottság tagjainak a megbízólevelet, majd ismertették a tudós születésének 150. évfordulója alkalmából szervezett emlékév programját. A cél, hogy a gyerekektől a felnőttekig minél szélesebb körben ismerjék meg a polihisztor és gombatudós dr. Hollós László munkásságát. A legrangosabb esemény az emlékülés lesz a Tudományos Akadémia nagytermében. Ott adják át az általános iskolások vetélkedőjének, valamint a rajz- és fotópályázat győzteseinek a díjakat. Lesz kiállítás, emléktúra és több előadás az akadémikus sokszínű életművéről. Gombászösvényt neveznek el Hollós Lászlótól. Szekszárdon lesz a Szarvasgomba (TRIFLA) Világszövetség az európai lovagrendjeinek ünnepi ülése. Az összegyűjtendő gombás receptekből akár könyv is lehet.
Beépül az életmű a Szent László és a szüreti napok rendezvényeinek sorába. Nem marad ki a programból a természetjárás és a gasztronómia sem. Lesznek szarvasgombás borgála vacsorák és ilyen ételeket kínál több szekszárdi étterem.
A megyeszékhely közgyűlése június 19-i ünnepi ülésén posztumusz díszpolgári címet adományoz Hollós Lászlónak.

Névjegy

Dr. Hollós László 1859 június 18-án született Szekszárdon. Fizikát tanult, állami ösztöndíjjal Bécsben kutatott. Pályadíjat nyert ásványtani dolgozatával, 1882-ban e tárgyból, növénytanból és kémiából doktorált, majd az állattani tanszék tanársegédje lett. Írt földtani, régészeti munkákat is. Közel 480 gombát írt le, 1904-től az MTA levelező tagja. Székfoglalójával megteremtette a szarvasgomba-kutatás új alapjait. Szekszárdon hunyt el 1940 február 16.án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!