Jobboldali összefogás

2024.07.01. 12:43

Újabb párt csatlakozik a Patrióták Európáért pártszövetséghez

Röviddel a vasárnapi bécsi aláírást követően megindult az európai jobboldali pártok csatlakozása a formálódó Patrióták Európáért (Patriots for Europe) szövetséghez; a portugál Chega elnöke bejelentette: része kíván lenni a szuverenista erők összefogásának – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j), Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (k) és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke kezet fog, miután aláírták a Patrióta kiáltvány az európai jövőért című közös nyilatkozatot Bécsben 2024. június 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

André Ventura az ezzel kapcsolatos sajtónyilatkozatáról szóló videót közösségi oldalára is feltöltötte.

Vasárnap írta alá Bécsben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Andrej Babis, a cseh ANO elnöke és Herbert Kickl a Patrióta kiáltványt, amely egy „új politikai szövetséget” kínál fel Európa nemzeteinek valamint szuverenista, patrióta pártjainak.

A csatlakozó pártok az Európai Parlamentben önálló képviselőcsoportot hoznak létre, és az alapítók tervei szerint rövid időn belül a legnagyobb jobboldali EP-frakcióvá válnának – olvasható a közleményben.

Akár a harmadik legerősebb Európai Parlamenti frakció lehet a Patrióták Európáért szövetsége – erről cikkezik az európai sajtó a bécsi bejelentés óta

– számol be a Hír TV.

A hírek szerint a magyar–osztrák–cseh szuverenista nemzeti erők összefogása felkeltette több nagy európai párt, mint például az olasz Liga és a lengyel Jog és Igazságosság Pártja érdeklődését. Sajtóértesülések szerint Robert Fico szlovák kormányfő pártja, a Smer is betársulna az új képviselőcsoportba.

Mateusz Morawiecki nem zárta ki, hogy pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) kilép az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióból, és csatlakozik Orbán Viktorék patrióta csoportjához – írja a Mandiner a Le Figaro cikke alapján.

A volt lengyel miniszterelnök megerősítette, hogy

elsősorban az olaszokkal nem tud megállapodni az EP-ben betöltendő szerepekről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában