Közel-keleti konfliktus

2 órája

Végzett a libanoni Hezbollah vezetőjével Izrael – frissül

Az izraeli–palesztin háború 358. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunk.

MW

Végzett a libanoni Hezbollah vezetőjével Izrael

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy egy nappal korábban megölte a libanoni síita fegyveres mozgalom, a Hezbollah vezetőjét, Haszan Naszrallahot a csoport központi főhadiszállására mért légicsapásban Bejrút déli külvárosában.

Haszan Naszrallah, a Heszbollah libanoni vezetője
Fotó: STRINGER / AFP

Az Irán által támogatott Hezbollah egyelőre nem adott ki közleményt Naszrallah állapotáról, aki 32 éve vezette a csoportot.

Az izraeli hadsereg szóvivője azt írta az X közösségi oldalon, hogy likvidálták Haszan Naszrallahot, aki „többé nem terrorizálhatja a világot”.

A Hezbollah Észak-Izraelt lőtte rakétákkal

A Hezbollah szombaton bejelentette, hogy rakétákat lőtt ki Észak-Izraelre, ez volt az első támadása azután, hogy az éjszaka folyamán intenzív izraeli csapások érték Bejrút déli külvárosait. Az Irán-barát mozgalom közleményében azt írta, hogy Fadi–1 típusú rakétákkal vette célba az észak-izraeli Kabri kibucot, válaszul Izrael „barbár” támadásaira, amelyeket „városok, falvak és civilek” ellen intézett Libanonban.

Izrael folytatta a libanoni főváros déli külterületeinek bombázását

Az izraeli hadsereg szombaton is folytatta Bejrút déli elővárosainak, a Hezbollah síita milícia fellegvárának ostromát. Szombat hajnalban a Hezbollahhoz kötődő al-Manar helyi csatorna egymást követő rajtaütésekről számolt be, amelyek a déli elővárosok legalább öt negyedét vették célba.

Több száz, autókba zsúfolt család menekült el sietve a környékről, miután az izraeli hadsereg evakuálásra szólított fel. Az éjszaka közepén forgalmi dugók alakultak ki a főváros utcáin, amelyek ilyenkor általában kihaltak, és az áram hiánya miatt sötétségbe borultak.

Az izraeli hadsereg a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy péntek este újabb csapásokat hajtott végre Bejrút térségében, olyan polgári épületeket célozva, amelyek állítása szerint fegyverraktáraknak, lőszergyáraknak és a Hezbollah parancsnoki központjainak adtak otthont.

Lebanon Israeli Airstrike Beirut
Bomba robban Bejrút déli elővárosában
Fotó: Fadel Itani / Forrás: Middle East Images via AFP

Az iszlamista mozgalom cáfolta, hogy fegyverraktárak lennének a lakóházakban.

Izrael korábban jelezte, hogy a Hezbollah főhadiszállását bombázta a térségben. Több izraeli televíziós csatorna szerint a Hezbollah vezetője volt a csapás célpontja.

Az izraeli hadsereg az éjszaka folyamán bejelentette, harci gépei a bejrúti repülőtér környékén igyekeznek megakadályozni, hogy Irán a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányokat szállítson oda.

Azt is közölte, hogy csapásokat hajtott végre a Hezbollah célpontjai ellen a dél-libanoni Szúr térségében és a keleti Bekaa régióban, a Hezbollah másik fellegvárában.

Emberek a romok között Bejrút déli körzetében
Fotó: Anwar Amro / Forrás: AFP

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában