Közel-keleti konfliktus

2 órája

Izrael légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah célpontjai ellen – frissül

Az izraeli–palesztin háború 353. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az izraeli hadsereg által a Khaled Bin Walid Iskola elleni támadást követő pusztítás képe

Forrás: AFP

Fotó: Ashraf Amra

Cikkünk frissül!

Iraki iszlamista csoport vállalta a felelősséget az izraeli célpont elleni dróntámadásért

Az Iraki Iszlám Ellenállás elnevezésű síita milícia jelentkezett hétfőn az izraeli Golani-dandár „megszállt területeken lévő” megfigyelőállása elleni dróntámadás elkövetőjeként.

Az iszlamista milícia közleményében hangsúlyozta, hogy 

a támadást a palesztin „Gázai övezet népével vállalt szolidaritásból” hajtották végre. 

Mint írták, továbbra is célkeresztjükben lesznek „az ellenség erődítményei”.

Rockets fired from Lebanon target Israeli cities
A Libanonból kilőtt rakéták izraeli városokat vettek célba
Fotó: Saeed Qaq / Forrás: AFP

A támadásról a közleményben további részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

Vasárnap az Irán által támogatott síita fegyveres csoport több drón- és rakétatámadást indított izraeli célpontok ellen a Jordán-folyó völgyében, Izrael, Jordánia és Ciszjordánia határvidékén.

A palesztin-izraeli konfliktus 2023. október 7-i kezdete óta az Iraki Iszlám Ellenállás számos alkalommal támadott izraeli és amerikai célpontokat a térségben, hogy támogassa a gázai palesztinokat.

A rendőrök tehetetlenek voltak a tüntetők agressziójával szemben (videó)

Megdöbbentő videó kering az közösségi médiában: egy palesztin zászlót hordozó gyereket üldöz a berlini rendőrség. A helyszín Berlin, az alkalom egy Izrael ellenes palesztinpárti tüntetés – antiszemita feliratokkal.

A német rendőrség őrizetbe vett egy 10 éves fiút, miután félelmében elszaladt, amikor a rendőrök odamentek hozzá. A videófelvételek azt mutatják, hogy a fiú palesztin zászlót tartott, mielőtt elkapták és őrizetbe vették – írja a Mandiner.

Izrael légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah célpontjai ellen

Az izraeli hadsereg több hullámban légicsapásokat hajtott végre a libanoni síita Hezbollah fegyveres szervezet fegyverraktárai és rakétakilövő állomásai ellen hétfő hajnalban – jelentette be a hadsereg szóvivője.

Mint közölte, a hadsereg azután kezdte meg széles körű támadásait a Hezbollah libanoni célpontjai ellen, miután észrevették, hogy onnan nagyszabású rakétatámadásra készülnek Izrael ellen.

Az izraeli hadsereg felszólította a Libanonban élő civileket, hogy távozzanak el az olyan lakóházak közeléből, melyekben fegyvereket tárolnak. Daniel Hagari szóvivő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy új módszert figyeltek meg Dél-Libanonban: 

a Hezbollah tagjai civilek otthonaiban rejtettek el cirkálórakétákat. Az egyik ilyen épületet hétfőn röviddel egy rakéta indítása előtt támadták meg.

Izrael szerint a Hezbollah már közel egy évtizede bérleti díj ellenében viszonylag nagy hatótávolságú, nehéz robbanófejű rakétákat tárol szűkösebb anyagi körülmények között élő síita családok otthonainak tetején vagy a házuk mellett, melyekhez felnyitható tetőszerkezeteket építettek álcázásul. 

A palesztinok gyászolják az áldozatok holttesteit
Fotó: Eyad Baba / Forrás: AFP

A közlések szerint több száz olyan rakétáról van szó a Bejrúttól délre fekvő területeken, melyeket a Hezbollah különleges egységei perceken belül

 felkészítenek a kilövésre, célba állítanak és akár el is indítanak Izrael felé.

Az al-Dzsazíra hírhálózat szerint az izraeli hadsereg számos dél-libanoni települést támadott meg hétfő reggel, de még a határtól több száz kilométerre fekvő Baalbek térségben is voltak légicsapások.

Izraelben a polgári védelem úgy döntött, hogy jelenleg nem terjesztik ki újabb területekre a korlátozásokat. Vasárnaptól a Haifától északra található izraeli településeken iskolai szünetet rendeltek el, lezárták a tengerpartokat és a strandokat. Zárt térben százra, nyílt területen tízre korlátozták a gyülekezők engedélyezett számát. Csak azokon a munkahelyeken dolgozhatnak, ahol biztosított a gyorsan elérhető óvóhely, és mindenkinek óvóhely közelében kell tartózkodnia.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában