Közel-keleti konfliktus

2 órája

Újabb szóváltásba került Macron és Netanjahu – frissül

Az izraeli–palesztin háború 374. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Emmanuel Macron francia elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök között

Forrás: AFP/POOL

Fotó: Christophe Ena

Cikkünk frissül!

Újabb szóváltás a francia elnök és az izraeli miniszterelnök között

Újabb heves szóváltás alakult ki Emmanuel Macron francia elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök között, amelynek középpontjában ezúttal az ENSZ szerepe állt Izrael állam létrejöttében.

Benjámin Netanjahunak nem szabad elfelejtenie, hogy országát az ENSZ döntése alapján hozták létre

– mondta a francia államfő a keddi kormányülésen a gázai és libanoni helyzet kapcsán a résztvevők által adott nyilatkozatok szerint. „Következésképpen ez nem az ENSZ-határozatok figyelmen kívül hagyásának ideje” – tette hozzá Emmanuel Macron, közvetve az izraeli miniszterelnökhöz intézve szavait, akivel ezután telefonon is beszélt.

A francia elnök által említett „döntés” 

az ENSZ Közgyűlése által 1947 novemberében elfogadott 181. számú határozat, amely Palesztina zsidó és arab államra való felosztásáról rendelkezik.

Az első, Izrael 1948-ban jött létre. A palesztinok és az arab országok által elutasított felosztási terv és Izrael állam kikiáltása volt az 1948-1949-es izraeli-arab háború kiváltója. A második, a palesztin állam még soha nem létezett.

Benjámin Netanjahu nyilvánosan visszautasította a francia elnök kijelentését.

Emlékeztetőül a francia elnöknek: nem az ENSZ-határozat hozta létre Izrael államot, hanem inkább a függetlenségi háborúban a hősies harcosok vérével elért győzelem, akik közül sokan holokauszttúlélők voltak, mégpedig a franciaországi Vichy-rezsimé is

– reagált közleményében az izraeli kormányfő.

A franciaországi zsidó intézmények reprezentatív tanácsának (CRIF) elnöke, Yonathan Arfis az X közösségi oldalon ugyanerre az álláspontra helyezkedett, és megdöbbenésének adott hangot Emmanuel Macron kijelentése miatt, amely szerinte „ha megerősítést nyer, akkor történelmi és politikai hibát jelent”.

Az izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetése során Emmanuel Macron elítélte „azokat a bizonyos izraeli csapásokat, amelyek csak növelik a már eddig is elviselhetetlen emberi áldozatokat, Gázában és Libanonban is” – olvasható az Elysée-palota szerdai közleményében, amely ugyanakkor nem említi az izraeli miniszterelnök által bírált kijelentést.

A szóváltást megelőzően Párizs tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben és Libanonban egyaránt. Mindkét esetben elítélte az izraeli csapásokat, valamint az ENSZ dél-libanoni békefenntartó erői (UNIFIL) állásai elleni „szándékosnak” minősített izraeli támadásokat, amelyekben többen megsebesültek.

Jean-Noël Barrot francia külügyminiszter kiemelte, hogy az államfő nyilatkozatai arra kívántak emlékeztetni, hogy „Izrael számára, mint minden ország számára, elengedhetetlen az ENSZ alapokmányának, a nemzetközi jognak és a nemzetközi humanitárius jognak a tiszteletben tartása”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozata kimondja, hogy Dél-Libanonban csak a libanoni hadsereg és a békefenntartók állomásozhatnak, és előírja az ellenségeskedések beszüntetését a határ mindkét oldalán.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Emmanuel Macron „felszólította Izraelt, hogy vessen véget ezeknek az indokolatlan támadásoknak”, hozzátéve, hogy Franciaország továbbra is hozzájárul „az UNIFIL-misszió teljes körű végrehajtásához”. Benjámin Netanjahu azonban azt állította, hogy az Irán-barát Hezbollah libanoni síita milícia „az UNIFIL létesítményeit és állásait fedezékként használja az Izrael elleni támadásaihoz”. Az izraeli miniszterelnök hivatalának közleménye szerint azt is megerősítette, hogy „ellenzi az egyoldalú tűzszünetet, amely nem változtatna a libanoni biztonsági helyzeten”.

Egy palesztin fiú lerombolt óvóhelyeket nézeget annak az izraeli légicsapásnak a helyszínén, amely két nappal korábban a Gázai övezet középső részén, Deir al-Balahban található Al-Aksza Mártírok Kórházának udvarán találta el a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek sátrait 2024. október 16-án
Fotó: Eyad Baba / Forrás:  AFP

Előző, nagy tiltakozást kiváltó nyilatkozatában a francia elnök október 5-én – elsősorban az Egyesült Államoknak címzett üzenetében – „a gázai harcokhoz szükséges fegyverszállítások beszüntetésére” szólított fel. „Franciaország nem is szállít" – hangsúlyozta Emmanuel Macron.

A palesztin területen és Libanonban is használt „fegyverexport beszüntetése az egyetlen út”, amellyel véget lehet vetni ezeknek a konfliktusoknak – tette hozzá pénteken Emmanuel Macron, miközben jelezte, hogy nem Izrael „lefegyverzéséről” van szó.

Az izraeli miniszterelnök „szégyennek” nevezte a francia álláspontot, mondván, hogy „minden civilizált országnak határozottan ki kell állnia Izrael mellett”, mivel „a barbárság Irán által vezetett erői ellen harcol”.

A két ország vezetője a nyilvános szóváltásokat követően beszélt egymással telefonon kedd este, hogy tisztázzák a nézeteltéréseket a francia elnöki hivatal közleménye szerint, és hogy Franciaország kifejezze „rendíthetetlen elkötelezettségét” Izrael biztonsága mellett.

Újabb izraeli légitámadás ért libanoni városokat, sokan meghaltak, az ENSZ szerint a helyzet nagyon súlyossá vált

Izraeli légitámadás érte szerda hajnalban Kana és Nabatíje dél-libanoni városokat, legkevesebb 21 civil meghalt – köztük egy polgármester –, további 43 pedig megsebesült a helyi hatóságok szerint.

Jeanine-Hennis Plasschaert, az ENSZ libanoni különleges koordinátora kijelentette, hogy a polgári lakosság szenvedése soha nem látott súlyosságot ért el.

Nabatíjéban egy kormányzati épületet is ért légicsapás, és órákkal korábban Bejrút déli része ellen is hajtottak végre légicsapásokat izraeli harci gépek, mint az utóbbi hetekben sokszor. Bejrútot legutóbb október 10-én érte két légicsapás a városközpont közelében, ami 22 ember halálát okozta, és egész épületeket tett a földdel egyenlővé egy sűrűn lakott negyedben.

Tayrdebba falu egy izraeli légicsapást követően
Fotó: Kawnat HAJU / Forrás:  AFP

Izrael a minap felszólította a civil lakosságot, hogy várható támadásai miatt meneküljön északra. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint ez az utasítás elvben a teljes lakosság több mint negyedének szólt.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az izraeli légicsapások az utóbbi egy évben – azóta, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadásával kirobbantotta a háborút, a Hezbollah libanoni síita milícia pedig a Hamász odalán bekapcsolódott a konfliktusba

– legkevesebb 2350 ember – köztük civilek, nők, gyerekek és a Hezbollah harcosai – vesztette életét, csaknem 11 000 ember megsebesült és több mint 1,2 millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására.

Izrael közlése szerint ugyanebben az időszakban mintegy 50 izraeli – civilek és katonák – vesztették életüket a Hezbollah rakétatámadásaiban.

Beszüntetheti tevékenységét a Gázai övezetben az UNRWA

Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) működésének egyre bonyolultabbá váló feltételei miatt közel áll ahhoz, hogy befejezze a Gázai övezetben folytatott tevékenységét - mondta Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője újságíróknak egy berlini sajtótájékoztatón.

Nem titkolom, hogy eljutottunk arra a pontra, amikor már nem leszünk képesek tovább működni 

– fogalmazott.

Nagyon közel vagyunk egy lehetséges törésponthoz. Hogy mikor következik be? Nem tudom. De nagyon közel vagyunk hozzá

– folytatta.

Az UNRWA Gázában, Ciszjordániában, Jordániában, Libanonban és Szíriában több millió palesztin számára nyújt oktatást, biztosít egészségügyi ellátást és segélyeket. A szervezetnek Izraellel régóta fennálló feszült a viszonya a gázai háború kezdete óta jelentősen megromlott.

Izrael januárban a Hamász gázai fegyvereseivel folytatott együttműködéssel vádolta meg az UNRWA munkatársait. Ezt követően a szervezet számos finanszírozója felfüggesztette a támogatást, bár azóta sokan visszavonták a döntésüket. Az ENSZ mindenesetre vizsgálatot indított az izraeli vádak miatt, és elbocsátott kilenc alkalmazottat.

2nd polio vaccination campaign begins in Gaza
Egy palesztin gyermek gyermekbénulás elleni védőoltást kap az UNRWA egyik klinikáján
Fotó: Ashraf Amra  / Forrás: Anadolu via AFP

A berlini sajtótájékoztatón a szervezet vezetője elmondta, hogy a szervezetnek a mindennapi működés nehézségei mellett a létét fenyegető pénzügyi és politikai fenyegetésekkel is szembe kell néznie, holott a terjedő betegségek és az éhínség veszélye miatt nagyobb szükség lenne a segítségére, mint valaha.

Figyelmeztetett, hogy a tél közeledtével, ami az emberi immunrendszer legyengülésével jár együtt, fennáll a veszélye annak, hogy éhínség tör ki, vagy általánossá válik az akut alultápláltság.

A Hamász Izrael ellen 2023. október 7-én intézett támadását követő izraeli offenzívában a gázai egészségügyi hatóságok szerint több mint 42 ezer palesztin halt meg a Gázai övezetben.

Ez történt kedden:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában