Otthonteremtés

3 órája

Adómentesen vehetünk jövőre lakást nyugdíjmegtakarításból

A gazdasági semlegesség lehetővé teszi, hogy a magyar gazdaság 2025-ben 3–6 százalék közötti növekedést érhessen el. Ahhoz, hogy ezt az esélyt hazánk ki tudja használni, a kormány három kulcsterületre összpontosít: a megfizethető lakhatás és a gazdasági növekedésen alapuló gyors béremelkedés biztosítására, valamint a méretugrás elősegítésére a kis- és közepes vállalkozásoknál – hangsúlyozta hétfőn kiadott közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az otthonteremtés generációkon átívelően a legfontosabb öngondoskodási kérdés a családok és a fiatalok számára. Ezért a kormány megszünteti a bürokratikus akadályokat annak útjából, hogy saját döntésük szerint, önkéntes alapon az emberek lakhatásuk megteremtésére használhassák fel megtakarításaikat – jelentette be az NGM.

Mint kifejtették: a magyar kormány ezért egy kivételes lehetőséget kíván teremteni a magyar családok számára, hogy 2025-ben adómentesen, lakáscélokra, lakáshoz kapcsolódóan eszközölendő felújításokhoz is felhasználható legyen az önkéntes nyugdíjpénztárakban az eddigiekben – saját és munkáltatói befizetésekből, valamint ezeken elért hozamokból és állami adójóváírásból – felhalmozódott megtakarítás.

 Az intézkedés eredményeképpen, önkéntes alapon több mint egymillió pénztártag és családja részére nyílhat meg annak lehetősége, hogy átlagosan a személyenként több mint kétmilliós számlaállománya terhére lakáscéllal felhasználja megtakarítása akár teljes részét is.

Bejelentették: a javaslat társadalmi egyeztetése hétfőn kezdődik meg. A tervezet értelmében a megtakarítások lakáscélú felhasználása egy extra, opcionális lehetőség, azaz arról az érintett saját belátása szerint, szabad választása alapján dönthet, ezáltal tovább erősítve az önrendelkezés jogát. A megtakarítások felhasználására az érintetteknek 2025-ben átmenetileg, egyéves időtartamban van lehetőségük, a lakáscélú felhasználás ebben az egy évben adómentesen vehető igénybe – sorolta a feltételeket az NGM.

A javaslat lakáscélnak tekinti a hitelintézeti törvényben meghatározott lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés törlesztésének, illetve önrészének támogatását, valamint a Magyarország területén fekvő lakások korszerűsítésének, felújításának támogatását.

 A lakáscélú felhasználhatóság feltétele, hogy a lakás vagy a pénztártag, vagy a házastársa, vagy gyermeke legalább részleges tulajdonában álljon, illetve a hitelszerződés ilyen ingatlan megszerzését célozza 

– tették hozzá.

A lakások korszerűsítésének, felújításának támogatása a javaslat értelmében meghatározott munkálatok, anyagok és eszközök után kibocsátott számlák, illetve szerződések utólagos elszámolásával történhet, és akár három alkalommal is benyújthatók, így elősegítve a nagyobb összegű felújításokat, korszerűsítéseket is – részletezte a gazdasági tárca.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában