Közeleg a divathét

Tegnap, 21:59

Tradíció és modernitás – divatszínházi előadásra hív a Hagyományok Háza (videó)

Habár a hagyományos és a modern kultúra látszólag két, egymástól távoli univerzumot takar, valójában ezeknek a világoknak a találkozása sokféle módon inspirálja a legkülönbözőbb művészeti ágakat. Nincs ez másképp a divattal sem. A Hagyományok Háza Körforgásban című új, összművészeti produkciója egy nem mindennapi divatbemutató formájában eleveníti fel a témát átjáró örök kérdéseket: miként helyezheti új kontextusba a kortárs művészet a múltat, a hagyomány miként tud jelen lenni és alapot szolgáltatni a művészeti fejlődésnek. Az előadást október 2-án és 5-én láthatják az érdeklődők a Hagyományok Háza Színháztermében.

MW

A divat és az öltözködéskultúra nagyon izgalmas kommunikációs kód arra, hogy a múltat és a jelent összekössük, illetve a népi kultúrát 21. századivá tegyük

Forrás: Hagyományok Háza

Fotó: Hrotkó Bálint

A kulturális örökség dinamikus megőrzésének egyik legjobb módja a hagyomány és a kortárs művészet közötti párbeszéd elősegítése. Ennek biztosít teret a Hagyományok Háza Körforgásban című divatszínházi előadása, amelyben a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei színpadi produkció keretében mutatják be a Szűcs Edit öltözéktervező által erre az alkalomra megálmodott ruhadarabokat, de a térben a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum műtárgyai is láthatók lesznek. 

Ruhatörténetek táncjelenetekben bemutatva

– így is összefoglalhatnánk a Czingel Szilvia, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vezetőjének ötlete alapján létrejött előadást, amelyet október 2-án és 5-én láthatnak az érdeklődők a Hagyományok Háza színháztermében.

A divat és az öltözködéskultúra nagyon izgalmas kommunikációs kód arra, hogy a múltat és a jelent összekössük, illetve a népi kultúrát 21. századivá tegyük. Az olyan kísérleti műfajok, mint akár egy divatszínház, remek eszközei lehetnek ennek a missziónak

– fogalmazott Czingel Szilvia, aki azt is elmondta, kevés olyan előadás létezik, ahol egy múzeum az ötletadó, és azt egy színház vagy egy táncegyüttes valósítja meg.

A produkcióban látható ruhákat teljes mértékben a népi kultúra motívumai ihlették, akár egy bizonyos hajfonás vagy egy adott tájegység speciális mintakincsei. Szűcs Edit jelmez- és divattervező szerint sokféle út létezik a tradíció és a modernitás egyidejű megjelenítésére az öltözékekben, ráadásul, mint mondja, „ez valódi slágertéma” a tervezők körében – nem véletlenül. A Körforgásban című produkció általa tervezett darabjait elsősorban a színpadi látványosság szempontjai ihlették, de munkái között olyan alkotások is megtalálhatók, amelyek kis egyszerűsítéssel akár hordhatóvá is tehetők.

A divattervezők gyakran úgy dolgoznak, hogy a bemutatón látványosabb, játékosabb öltözékeket vonultatnak fel, majd azoknak a letisztultabb verzióit dobják piacra

– árulta el, hozzátéve, hogy a Körforgásban előadás célja elsősorban egy olyan szemléletváltásra való figyelemfelhívás, amely a hagyomány és a modernitás közötti hidat igyekszik még inkább láttatni.

Az előadásban a képzőművészethez hasonlóan a mozdulatoknak a híd szerep jut, hiszen erősítik a hagyomány és a modernitás két pólusának kapcsolódását. Darabos Péter, az előadás rendező-koreográfusa úgy véli, a kortárs művészet kihívások elé állítja a megszokott normákat azzal, hogy a múltat új kontextusba helyezi és kritikai szemmel vizsgálja azt. Így képes arra is, hogy új perspektívákat tárjon fel az alkotók számára.

Az előadás beharangozó videóját itt tudja megtekinteni:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!