Irigylik, hogy nem magas a vérnyomása

Szeri Árpád

Kérdés: mit irigyel egy nyugdíjastalálkozón mindenki az egyik szerencsés társától? Válasz: azt, hogy nem magas a vérnyomása. Ez az egészségügyi probléma ugyanis majdhogynem népbetegség. Rengetegen küszködnek ezzel a bajjal, illetve következményeivel. Ráadásul a hipertóniának nemcsak szervi, hanem időnként pszichés oka is lehet: orvosi vizsgálatkor néha elegendő megpillantani egy, az asztalra sokatmondóan elhelyezett vérnyomásmérőt, az értékek leolvasásakor a nővér gondterhelt arcát, a doktor baljós fejcsóválását... 

A helyzet az, hogy legyen bármennyire is fejlett az orvostudomány, a hipertóniát sajnos nem képes záros határidőn belül megszüntetni. Ez azt jelenti, többek között, hogy az eredményért bizony tenni, tennünk kell. Akadnak segítők, például azok a tudósok, akik nemrég néhány egyszerű mozgásformát javasoltak a magas vérnyomás csökkentése érdekében. Nem kell megijedni, nincs szükség kimerítő súlyzózásra, avagy több órás terepfutásra. Adott esetben elegendő néhány izometrikus gyakorlat, úgy, mint például a plank, azaz a fekvőtámaszhoz hasonló pozíció, avagy a fal melletti guggolás. Ezek a gyakorlatok kedvező folyamatokat indítanak el a szervezetben. Legalábbis ezt állítják a szakértők. 

De azért érdemes megfogadni az elmaradhatatlan és minden hazai tévénéző által kívülről fújt figyelmeztetést: „A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!”