Recept

2024.08.24. 07:13

Ez az ízletes fügelekvár nem fog csalódást okozni

A füge egyre népszerűbb hazánkban is, így nemcsoda, hogy egyre több receptbe kerül bele ez a mediterrán finomság. Cikkünkben egy ínycsiklandó receptet talál.

Farkas Eszter

Számtalan módon felhasználhatjuk a fügét

Forrás: MW archívum

A fügelekvár egy igazi különleges finomság, amely a nyár ízeit hozza el a hideg hónapokban is. Az alábbi egyszerű recept segítségével könnyedén elkészíthetjük ezt az ízletes csemegét.

Számtalan módon felhasználhatjuk a fügét
Számtalan módon felhasználhatjuk a fügét
Forrás: MW archívum

Hozzávalók: 1 deciliter víz, 30 dekagramm cukor, 50 dekagramm érett füge, 1 teáskanál citromsav, 1 mokkáskanál gyömbér.

Először a vízből és a cukorból főzzünk sűrű szirupot egy lábasban. Ehhez folyamatosan keverjük a cukrot, amíg teljesen fel nem oldódik, és a keverék szirupos állagú nem lesz. A sziruphoz adjuk hozzá a megtisztított, felkockázott fügét. Főzzük sűrűre, amíg a füge teljesen meg nem puhul és az állag is lekvárszerűvé nem válik. Jöhet a fűszerezés, a főzés végén keverjük bele a citromsavat és a reszelt gyömbért. Ezek az összetevők nemcsak ízletesebbé teszik a lekvárt, hanem segítenek megőrizni annak színét és frissességét is. Végül pedig jöhet a töltés és sterilizálás. Az elkészült fügelekvárt azonnal, forrón öntsük sterilizált üvegekbe. Az üvegeket előzőleg alaposan tisztítsuk meg, hogy a lekvár tartós maradjon. Miután az üvegek teteje egy pár perc alatt bebőrösödött, zárjuk le azokat. Az üvegeket 5 percre fordítsuk fejre, majd helyezzük el a kamrapolcon. Felbontás után a fügelekvárt hűtőszekrényben tároljuk, ahol hosszan megőrzi frissességét. 

Ez a házi fügelekvár tökéletes reggelihez, süteményekhez, vagy akár ajándékba is. Élvezze az ízét és a készítés örömét!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában