Természetjárás

2024.08.06. 14:26

Közel 700 kilométert gyalogolnak a Tisztelettúra résztvevői

Idén szeptemberben másodszor indul el néhány elszánt túrázó, hogy a Rockenbauer Pálék által egykor bejárt eredeti útvalat túrázzák végig egészen Szekszárdig. A nem mindennapi kalandot mintegy egy hónap alatt teljesítik majd. Borsi Zsolt, ötletgazda azt mondja, már javában tartanak a Tisztelettúra előkészületei.

Bencze Péter

Tavaly októberben számoltunk be arról, hogy harminchét év után újra végigjárta négy túrázó és egy kutyus az 560 kilométer hosszú Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalat, amelyet 1989-ben Rockenbauer Pál és alkotótársai az „…és még egymillió lépés“ című sorozat során végiggyalogoltak. Idén ismét sor kerül majd a különleges eseményre. A Tisztelettúra előkészületei már javában zajlanak.

Mint ahogyan tavaly, úgy idén is érdekességeket mesélnek majd az alkotók a Tisztelettúra résztvevőinek Szekszárdon.
Mint ahogyan tavaly, úgy idén is érdekességeket mesélnek majd az alkotók a Tisztelettúra résztvevőinek Szekszárdon.
Fotó: Borsi Zsolt

Egy hónapig vándorolnak majd

A túra a tervek szerint nagyjából három-négy héten át tart majd, és a lehető leginkább vadkemping jellegű lesz. Ezt azt jelenti, hogy nincsenek előre kijelölt sátorállító helyek és a naponta teljesítendő távokat is a túrázók akarata és elszántsága határozza majd meg. Borsi Zsolt, a programot szervező Egymilliomodik Lépés Egyesület elnöke azt mondja, a túra során rövid idegenvezétesek tartanak majd azokon az ikonikus helyszíneken, amelyek a tévésorozatban is megjelentek annak idején. Ebben segítségükre lesznek az alkotók közül azok, akik még életben vannak. Mindannyian vállalták ugyanis, hogy legjobb tudásul szerint közreműködnek a szekszárdi kezdeményezésben, vagyis az eredeti útvonal újboli bejárásában. 

Szekszárd értékeire is felhívja a figyelmet a Tisztelettúra

A végállomás ezúttal is Szekszárdon, az egykori Prajda Tanya területén lesz, október 11-én, éppen azon a napon, amikor Rockenbauer Pálék is odaértek. A tanya néhány éve Borsi Zsolt tulajdonában van, így már jóideje zajlik az a felújítási munka aminek eredményeként az ingatlanban és annak környékén Rockenbauer emlékhelyet alakítanak majd ki.

A túra teljesen ingyenes a résztvevők számára, a költségek legnagyobb részét a szervező egyesület finanszírozza majd. Borsi Zsolt azt mondja, ez komoly teher nekik, de egyszerűen nincs szívük pénzt kérni a távot teljesítőktől.

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában