Magyar Örökség-díjas program

6 órája

Szekszárdról indult hódító útjára a Ringató

A Magyar Örökség-díjas Ringató program bölcsőjének minden nagyzolás nélkül Szekszárdot mondhatjuk. Szeptember 28-án ingyenes gyerekkoncerttel ünnepelték a módszer két évtizedes sikertörténetét az MCC szekszárdi központjában.

Balogh Éva

A kisgyermekes családok zenei nevelését szolgáló módszert Gróh Ilona álmodta meg Szekszárdon még 1991-ben, és azóta közel 180 foglalkozásvezető tart rendszeresen Ringató foglalkozásokat szerte a Kárpát-medencében. Szeptember 28-án Szekszárdon, a program bölcsőjében, nagyszabású gyerekkoncerttel ünnepeltek, amelyen Gróh Ilona mellett számos Ringató foglalkozásvezető is fellépett. 

ringató
Szekszárdról indult 20 éve a Ringató mozgalom (A szerző felvétele)

A Ringató 20 éve: egy nemzetközi mozgalom szekszárdi gyökerekkel

A Ringató nem csupán egy egyszerű zenei nevelési program. Az elmúlt húsz év alatt egy olyan nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát, amely országhatárokon átívelve közel 180 foglalkozásvezető révén hetente hozza össze a kisgyermekes családokat, hogy a zene erejével varázsoljanak közös élményeket. A módszer szülőhelye Szekszárd, ahol Gróh Ilona, a Ringató alapítója 1991-ben kezdte meg ezt a csodálatos munkát.

Gróh Ilona elmondása szerint a Ringató alapgondolata mélyen a Kodály-módszer elvein alapul, amely szerint a zenei nevelést már a legkorábbi életszakaszban el kell kezdeni és mindenki számára elérhetővé tenni. – A Kodály-módszer ma is időtálló alapot ad a zenei neveléshez. Kodály Zoltán hitvallása, hogy a zene nemcsak művészet, hanem a lélek egyik legmélyebb, legnemesebb kifejezőeszköze, inspirált engem is a Ringató megalkotására – mondta.

Forray Katalin, Gróh Ilona korábbi tanára és mentora, szintén meghatározó szerepet játszott a Ringató módszer kialakításában. Ilona hálával emlékezik vissza rá, hiszen Forray Katalin iránymutatása nagyban segítette abban, hogy saját pedagógiai vízióját valóra váltsa. – Forray Katalin volt az, aki megmutatta nekem, hogyan lehet a Kodály-módszert rugalmasan és játékosan alkalmazni a kisgyermekek számára. Ez a szemlélet azóta is központi eleme a Ringatónak.

Mi is az a Ringató?

A Ringató program egyedi zenei nevelési módszert kínál a kisgyermekes családoknak. A foglalkozások célja nem az, hogy a gyerekeket formális oktatásban részesítsék, hanem hogy egy szeretetteli, oldott légkörben a szülők kedvet kapjanak az énekléshez, és élvezzék a közös zenei élményeket. – Nem a fejlesztés a cél, hanem az, hogy bátorítsuk a szülőket, és segítsünk nekik, hogyan választhatnak értékes zenei anyagokat, amelyeket otthon is használhatnak – mondja Gróh Ilona. A gyerekeket közben élő énekszóval, mondókákkal, dajkarímekkel, hangszerjátékkal veszik körül, és ha kedvük van, bekapcsolódhatnak az ölbéli játékokba is. 

A Ringatókra már néhány hónapos kisbabákkal lehet érkezni, a felső korhatár az óvodáskor kezdete. A foglalkozásokon nincsenek életkor szerinti csoportok, sőt, örülnek, ha az anyukák mellett az édesapák és nagyszülők is részt vesznek. A csoportokhoz folyamatosan lehet csatlakozni, előzetes bejelentkezés nélkül. A rendszeres foglalkozások általában 30 percesek, de a színpadi Ringatók, ünnepi, hétvégi vagy „apukás” foglalkozások ettől eltérhetnek. A Ringató rendkívül népszerű, hiszen egyszerű, de hatékony módon vezeti be a családokat a zenei nevelés világába, és segít megalapozni a gyermekek fogékonyságát a művészetek iránt.

„Vedd ölbe, ringasd, énekelj!” (A szerző felvétele)

Közös ünnep Szekszárdon szeptember 28-án

A Ringató 20. születésnapját stílusosan ott ünneplik, ahol az egész mozgalom szárba szökkent: Szekszárdon. Szeptember 28-án megtelt kisgyerekekkel, családokkal az MCC szekszárdi központja, a gyerekkoncerten Gróh Ilona mellett több Ringató foglalkozásvezető is közreműködött. Több mint százan pillanthattak be abba a varázslatos világba, amit a Ringató képvisel. A varázs pedig abban rejlik, hogy egyszerre nyújt zenei élményt és családi összetartozást. Ahogy Gróh Ilona mondta: „A zene a legrövidebb út két ember között.” Ez a mottó vezérli a programot már két évtizede, és ennek köszönhetően vált nemzetközi szinten is ismertté és elismertté.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában