Kutyavilág

2 órája

Kidobott ebek érkeztek a menhelyre

A kutyatartás felelősséggel jár. Ez nem mindenki számára nyilvánvaló, a drámai következményekről sokat tudnak mesélni az állatmenhelyek vezetői. Előfordul, hogy a kölyköket lezárt dobozokba helyezik, így teszik ki őket az út szélére.

Szeri Árpád

Kidobott ebek látványa keserítette el – ismét és immár sokadszor – a Szekszárdi Kutyamenhely munkatársait. Fiáth Szilvia létesítmény-vezető elmondta lapunknak, hogy múlt héten pénteken három kidobott kölyökkutyát fogadtak be. A város déli részén találtak rájuk. Valamennyi férges, bolhás és kullancsos volt, de ma már, a menhelyi egészségügyi gondozásnak köszönhetően, mentesek az élősködőktől. 

Kidobott ebek
A vármegye székhelyén kidobott ebek egyike, már gondozás után, megnyugodva
Fotó: Beküldött fotó

Nálunk még alanyi jog

– Négy hónaposak lehetnek, mindhárman kislányok és kedvesek – folytatta Fiáth Szilvia. – Várhatóan kicsi, avagy kis közepes kutyák lesznek. Az oltási programjuk befejezése után, nagyjából öt-hat hét múlva keresünk nekik felelős gazdákat, ivartalanítási kötelezettséggel.

Szombaton reggel újabb szomorú bejelentés érkezett a menhelyre. Ekkor a palánki iskola után, a vasútnál dobtak ki egy egész kutyacsaládot. Farkas János és Pap Barnabás ment a helyszínre zuhogó esőben. A két segítő nagy nehézségek közepette, nyakig sárosan fogta be az anyát és öt riadt kölykét. Délutánra egy hatodik kölyökkel egészült ki a család. Az elázott, kullancsok és bolhák gyötörte állatok remegtek, féltek és nagyon éhesek voltak. 

– Megtörölgettük őket, kiszedtük belőlük a kullancsokat, kaptak külső és belső paraziták ellen készítményeket és emellett sok-sok könnyű ételt, tiszta kennelt, kutyaházzal, takaróval – ismertette az elvégzett tennivalókat Fiáth Szilvia. – A hat piciből négy a lány és kettő a fiú, öt és fél-hat hónaposak lehetnek.

A szekszárdi menhely vezetője úgy látta, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek számának csökkentése érdekében szükség lenne a hatóságok még szigorúbb fellépésére, az illetékes hivatalok gyakoribb helyszíni ellenőrzéseire. Azt is megjegyezte, hogy Európa több országában már nem alanyi jog az ebtartás, ehhez engedély szükséges. Nálunk viszont bárki tarthat kutyát, akkor is, ha ehhez a tevékenységhez nem rendelkezik a szükséges feltételekkel.

Kidobott ebek máshol is vannak

Nagyon finoman fogalmazunk, ha azt írjuk, hogy a vármegye más állatmenhely vezetői előtt sem ismeretlen a kutyáktól való megszabadulás fentebb ismertetett módja. Filamelláné Kis Melinda, a bonyhádi Kira Völgységi Kutyamentő Egyesület vezetője közölte, hogy rendszeresen találkozik ezzel a könyörtelen, embertelen jelenséggel. A közelmúltban például a Bonyhád-Tabód-Tabódszerdahely háromszögben négy-öt kidobott kutyát szedtek össze. Egy kukoricaföld szélén nemrég öt elhagyott kiskutyára és három kiscicára találtak. 

– Nem látok javulást a felelős ebtartás terén – adta közre tapasztalatát Kis Melinda. – Mi 2009-ben kezdtük el állatmentő tevékenységünket, de most talán még rosszabb a helyzet, mint tizenöt évvel ezelőtt.

Gál Tiborné, a Váczikai Cerberus Alapítvány - Paksi állatmenhely vezetője ugyancsak gyakran mentett meg kidobott kutyákat a biztos pusztulástól. 

– Sokan teszik ki bekötözött, lezárt dobozokban az úttest szélére a kiskutyákat – mondta.  – Semmilyen esélyt nem adnak nekik, jóllehet ha idehoznák hozzám, én befogadnám ezeket a gazdáik számára feleslegessé vált állatokat. Az ebtartás az állat gazdájától felelősséget követel meg, ez a belső késztetés sok esetben hiányzik. Végtelenül sajnálom ezeket a kidobott állatokat. A kutyáknak szívük van, érzékenyek és éreznek, csak éppen beszélni nem tudnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában