Tolnába sok esőt nem hoztak a felhők

2024.08.22. 07:30

Jégkármérséklő rendszer kétheti összesítése

A július 22. és augusztus 4. közötti két hetet meleg, de többnyire száraz időjárás jellemezte. Tolna vármegyében a jégkármérséklő rendszer nyolc alkalommal üzemelt.

Mauthner Ilona

Bár az említett két hétben az országban előfordultak záporok, zivatarok, ám számottevő csapadék csak a nyugati és északkeleti határszélen fordult elő - többfelé 5-15 milliméter, foltokban 20-60 milliméter eső esett. 

Jégkármérséklő rendszer az elmúlt két hétben nyolcszor működött, villámlásból kapott Tolna is, de esőből csak keveset
Jégkármérséklő rendszer az elmúlt két hétben nyolcszor működött, villámlásból kapott Tolna is, de esőből csak keveset
Fotó: Kornél Makovics / Forrás: Tolnai Népújság

Jégkármérséklő rendszer nem dolgozott sokat Tolnában

Jelentős területen volt tapasztalható csapadékhiány, ide tartozik Tolna vármegye dél-keleti része, az aszályhelyzet így még súlyosabbá vált. A talajgenerátorok bekapcsolására az említett időszakban összesen 8 napon volt szükség.

Az érintett talajgenerátorok a jégveszélyes zivatarok érkezésének, kialakulásának megfelelően kerültek bekapcsolásra.A vizsgált 2 hetes időszak első napjaiban előfordultak az országban hevesebb zivatarok, amelyeket felhőszakadás, jégeső és viharos erejű szél kísért. Július 23-án az Északi-középhegységben és az Alföldön a lassan mozgó zivatarcellákból helyenként kiadós mennyiségű eső hullott, Szentesen 24 óra alatt 64 mm eső esett.

Augusztus 2-án egy sekély ciklonnak köszönhetően többfelé fordultak elő záporok, zivatarok az országban, amelyek közül a Balatont elérő zivatarok látványos peremfelhővel érkeztek meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!