Mérföldkő

2024.08.01. 16:44

Megérkezett Paksra a zónaolvadék-csapda (videó)

Újabb mérföldkőhöz ért a paksi bővítés azzal, hogy megérkezett Magyarországra az egyik legfontosabb hosszú gyártási idejű berendezésnek számító zónaolvadék-csapda vízi úton Oroszországból – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön. A tárcavezető arról számolt be, hogy jelenleg Pakson zajlik Európa legnagyobb nukleáris beruházása, s minden hasonló építkezésnél vannak bizonyos meghatározó jelentőségű mérföldkövek, ilyen a hosszú gyártási eszközök érkezése is.

Teol.hu

Újabb mérföldkőhöz ért a paksi bővítés azzal, hogy megérkezett Magyarországra az egyik legfontosabb hosszú gyártási idejű berendezésnek számító zónaolvadék-csapda vízi úton Oroszországból – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön. A tárcavezető arról számolt be, hogy jelenleg Pakson zajlik Európa legnagyobb nukleáris beruházása, s minden hasonló építkezésnél vannak bizonyos meghatározó jelentőségű mérföldkövek, ilyen a hosszú gyártási eszközök érkezése is, írja az MTI. Rámutatott, hogy a most érkezett zónaolvadék-csapda olyan fontos, az atomerőmű biztonságát jelentő eszköz, amely közvetlenül a reaktortartály alatt helyezkedik el, és így vészhelyzetben fel tudja fogni az abból kiömlő folyadékot. 

Megérkezett Paksra a zónaolvadék-csapda
A hatalmas berendezést hajóval szállították a Dunán. Azt, hogy a jármű  rakománya milyen fontos, jelzi a nagyméretű nemzeti színű zászló is Fotó: Molnár Gyula

Tájékoztatása szerint hatalmas méretű eszközről van szó, maximális átmérője 11 méter, több mint 15 méter magas, a tömege pedig meghaladja a 730 tonnát. – Ha össze akarjuk hasonlítani valami hétköznapi használatú eszközzel, akkor ez körülbelül tizenöt darab A320-as Airbus-típusú repülőgép tömegével egyezik meg összességében –  fogalmazott. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a gyártást folyamatosan figyelemmel kísérték a magyar szakemberek és az Országos Atomenergia Hivatal megbízottjai annak érdekében, hogy a lehető legbiztonságosabb és a lehető legjobb eszköz készüljön el. Elmondta, hogy az átvétel március 29-én történt meg, azonban nemcsak a gyártás, hanem a szállítás is hosszú ideig tartott. 

Nemzetközi projekthez nemzetközi szállítás is dukál

– Jellemző módon egy nemzetközi projekthez nemzetközi szállítás is dukál. Egy osztrák cég szervezte a szállítást, és szlovák hajón fut be Paksra a zónaolvadék-csapda összesen 3200 kilométernyi vízi szállítást követően, amely így 42 napig tartott, és a Fekete-tengeren és a Dunán is többször át kellett rakodni a zónaolvadék-csapdát és a hozzá tartozó eszközöket – tájékoztatott. A miniszter hangsúlyozta, hogy a paksi beruházás „gőzerővel" halad, jelenleg kilencszázan dolgoznak a helyszínen, és a létszám csúcsidőben nyolc- és tízezer között lesz. 

Kitért arra is, hogy a talajszilárdításhoz szükséges 76 ezer cölöpből már több mint 21 ezret lefúrtak, és az ötös blokk leendő nukleáris szigete alatti talajszilárdítás már 86 százalékos készültségben van. Szavai szerint ez megteremtette a lehetőséget arra, hogy a teljes, 23 méteres mélységig történő talajkiemelés műveletét is meg tudják kezdeni. 

– A zónaolvadék-csapda, amely a nukleáris erőmű biztonságának egyik legfontosabb eleme, tehát megérkezett Paksra. Szakembereink most átveszik a zónaolvadék-csapdát, az építkezés pedig gőzerővel zajlik annak érdekében, hogy a következő évtized elejétől a paksi atomerőmű új blokkjai is szolgálatba tudjanak állni, ezáltal javítsák Magyarország energiaellátásának biztonságát, és segítsenek minket abban, hogy hosszú távon meg tudjuk őrizni a rezsicsökkentés vívmányait –  összegzett. 

Mint arról nemrég beszámoltunk, a zónaolvadék-csapda és részegységei néhány perccel egy óra előtt már a szekszárdi Duna-hídnál jártak, és mintegy 3200 kilométer megtétele után érkeztek Paksra.

A kiindulási állomásról, Volgodonszkból a Fekete-tengeren előbb Isztambul, majd a romániai Konstanca érintésével, és az ottani átrakás után a Dunán egy folyami hajó szállította Paksra a berendezést. 

Az erőmű biztonságának egyik legfontosabb eleme

– Jelképes, hogy a Paks II. Atomerőmű területére érkező első nagy tömegű és méretű berendezés egy, a passzív biztonságot szolgáló eszköz. Az új magyar atomerőmű megbízható és biztonságos működésére ily módon már jóval azelőtt gondolunk, hogy az megkezdené a termelést. Mindent megteszünk azért, hogy az idén vagy a jövő év elején ténylegesen is hozzákezdhessünk az új blokkok építéséhez és a későbbiekben beépítsük az új magyar atomerőmű passzív biztosági rendszerének ezt a fontos elemét – közölte Vitalij Poljanyin, a Paks II. Atomerőmű tervezését és építését fővállalkozóként végző Atomsztrojexport vállalat alelnöke, a Paks II. Atomerőmű építési projekt igazgatója.

A Paksi Atomerőmű 5. blokk megvalósítása, ahová a zónaolvadék-csapda is kerül majd, a terv szerint halad, zajlanak az építkezés előkészületei. Jelenleg befejezéséhez közeledik a talajszilárdítás, illetve megkezdődik a talaj kitermelése a munkagödörből a -23 méteres szintig, ami feltétele annak, hogy megkezdődhessen az alap betonozásának előkészítése.

A Paks II. Atomerőmű projekt nemzetközi, ami azt jelenti, hogy a munkaterületen a magyar és az orosz vállalatok mellett harmadik országbeli cégek és munkavállalók is dolgoznak. 

Szimbolikus pillanat a legnagyobb tömegű berendezés Paksra érkezése

– A fővállalkozóval közös célunk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megépítsünk egy biztonságosan üzemeltethető atomerőművet. Az ehhez vezető út szimbolikus pillanata a legnagyobb tömegű berendezés, a zónaolvadék-csapda Paksra érkezése. Fontos szakaszokon vagyunk túl: tavaly befejeztük a 2,7 kilométeres résfalat, folytatódik a talajszilárdítás, a talajkiemelést megelőző tesztek is megkezdődik. Fokoztuk a tempót a telephelyen és az építési-szerelési bázis területén. Jelenleg is 900 szakember dolgozik a helyszínen – fogalmazott Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Zónaolvadék-csapda

A zónaolvadék-csapda egy orosz fejlesztésű 730 tonna tömegű biztonsági berendezés, amely a Pakson megvalósuló 3+ generációhoz tartozó atomerőmű passzív biztonsági rendszereinek a része. A 15 méter magas, kúp alakú tartály hőálló acélból készül. A berendezést a reaktortartály alatti vasbeton aknába építik be. A tartály speciális összetételű elegyet tartalmaz, amely egy rendkívül kis valószínűségű reaktorbaleset esetén megakadályozza a megolvadt aktív zóna és a radioaktív üzemanyag környezetbe kerülését és biztosítja az olvadék hűtését.

A Paks II. projekt

A Paks II. Atomerőmű építési projekt a 2014. január 14-i magyar-orosz kormányközi megállapodás és a kapcsolódó szerződések alapján valósul meg. A projekt 2022 augusztusában kapta meg a magyar engedélyező hatóságtól, az OAH-tól a létesítési engedélyt. A két VVER-1200-as, 3+ generációs blokkot kulcsrakészen építi meg az orosz fővállalkozó, a Roszatom mérnöki részlegéhez tartozó Atomsztrojexport vállalat. Az új blokkok garantált üzemideje 60 év. A Paks II. Atomerőmű az első orosz projekt az Európai Unió területén. A Paks II. Atomerőmű létesítési engedélye arról tanúskodik, hogy a korszerű 3+ generációs blokkok megfelelnek a legszigorúbb nemzetközi és európai biztonsági követelményeknek. A Paksi Atomerőműben jelenleg üzemelő 4 VVER-440-es blokk a Magyarországon előállított elektromos energia mintegy felét biztosítja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában