Kérdés, mennyi lesz az ára

2024.09.16. 07:20

Bizakodóak a gazdák ami a dió termést illeti

Ahogy elhagy bennünket a Boris névre keresztelt mediterrán ciklon, szedni lehet a diót Tolna vármegyében. Idén bizakodóak a gazdák.

Mauthner Ilona

A következő hét közepétől ígérik a meteorológusok, hogy kellemesebbre fordul az időjárás, és végre ismét több munkát el lehet végezni a szabadban. Az egyik legfontosabb teendő lesz a dió összeszedése, amit vélhetően a sok eső le is ver. Idén bizakodóak a gazdák, ami jó hír, hiszen az elmúlt évek során a dióburok-fúrólégy tizedelte meg a termést.

Bizakodóak a gazdák, idén több lesz a dió, kérdés, mennyi lesz majd az ára
Bizakodóak a gazdák, idén több lesz a dió, kérdés, mennyi lesz majd az ára
Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI

Bizakodóak a gazdák, idén több lesz a dió

Tolna vármegyében kétszáznegyven hektáron található dióültetvény. A nagyobb ültetvények elsősorban árutermelésre létesültek. Ezek termését csak akkor lehet megfelelő haszonnal értékesíteni, exportálni, ha az előírt minőségi elvárásoknak megfelelnek. Ez többek között csak akkor lehetséges, ha a diófát károsító betegségek ellen szakszerűen tudnak védekezni. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a betegségek felismerése, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

Az országban egyébként közel nyolcezer hektáron termelnek diót a statisztikai hivatal által gyűjtött információ szerint. Ezzel a dió – az alma, valamint a meggy után – a harmadik legnagyobb területet foglalja el, az összes gyümölcstermő terület 9,5 százalékán termesztik.

Az elmúlt négy évben folyamatosan nőtt a betakarított dió mennyisége hazánkban, ezzel együtt az ára is jelentősen megemelkedett az utóbbi években. Míg 2020-ban 4330 forintba került egy kilogramm tisztított dió, tavaly már 5720 forintot kellett fizetni ugyanekkora mennyiségért itthon. Ennek egyik oka pedig az, hogy nem könnyű védekezni a dióburok-fúrólégy ellen. Úgy tűnik idén a tavalyinál több dió lesz, a kérdés azonban az, milyen áron.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában