rendőrségi hírek

2018.09.06. 18:10

A bűn- és balesetmegelőzésről tartottak tanévnyitó órát

Ihárosi Ibolya

Fotó: Makovics Kornél

Két középiskolai és egy általános iskolai osztály részvételével rendezett tanévnyitó órát csütörtökön a megyei rendőr-főkapitányság a baleset- és bűnmegelőzés témájában. Huszti Gábor, a bűnmegelőzési alosztály vezetője elsőként az internet használat veszélyeiről szólt. Mint elmondta, amit feltesznek az internetre az ott is marad, később akár zsarolásra is felhasználható. A névtelenség sem lehet ok, hogy másokat sértő tartalmakat közöljenek, mert az jogi következményekkel járhat.

Ugyanakkor mindenkinek védenie kell személyes adatait, úgy kell beállítani a biztonsági szintet, hogy azokat csak az ismerősök láthassák. Felhívta a figyelmet arra is, hogy mint a sajtóból is ismert, terjedőben van az internetes zaklatás, kirekesztés. Ugyancsak veszély az is, hogy aki csak az interneten tartja a kapcsolatot másokkal, előbb-utóbb magányossá válik. Szólt a valóságos iskolai erőszakról, utalva arra, hogy amennyiben a verekedésről, rongálásról, vagy garázda magatartásról tudomást szerez a rendőrség, eljárás indul a tettesek ellen. Külön óvta a fiatalokat a lelki erőszaktól is. A drog kapcsán nem részletezte a szerhasználat tesi-lelki következményeit, hanem ez esetben is arra hívta fel a figyelmet, hogy a klasszikus kábítószerek és az új típusú dizájner drogoknak nemcsak a használata, a birtoklása is bűncselekmény.

A közlekedés biztonságával kapcsolatos leggyakoribb veszélyforrásokra hívta fel a figyelmet Megyeri Zsolt, a megyei baleset-megelőzési osztály vezetője. Mint mondta, minden közlekedőtől nagyobb figyelmet követel, hogy szeptember elsején megnő a forgalom és megjelennek a gyerekek a gyalogátkelő-helyeknél. Azt tanácsolta, hogy alaposan nézzenek körül a fiatalok, mielőtt a zebrára lépnek, mert ha ezt az érkező autó féktávolságán belül teszik, annak súlyos következményei lehetnek. Ugyanez vonatkozik a kerékpáros áthaladásra, és a biciklit mindig tolni kell a zebrán. Ha van közelben gyalogátkelőhely, azon kell átmenni. Bár nem kötelező a sisak viselése, de baleset esetén megvédi a kerékpárost a súlyosabb sérüléstől. Az osztályvezető kiemelte a szülői példamutatás jelentőségét.

Negyvennyolc különféle méretű kerékpárt adományozott az Országos Baleset-megelőzés Bizottság Tolna megyének, amelyeket a kapitányságok közt osztanak el, és azokat az akciók, versenyek során használják. Aki akarta, kipróbálhatott egy-egy kerékpárt a rendőrségi akadálypályán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában