rendőrségi tanácsok

2019.11.01. 07:00

Hogy a kegyelet napjaiban se válhasson senki áldozattá...

A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira, közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóirodája.

Ihárosi Ibolya

2019.10.27 Szekszárd, Szekszárdi temető a halottak napja előtt. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Közeleg a mindenszentek és a halottak napja, amikor a temetőkben meglátogatjuk elhunyt szeretteink sírját, de sajnos vannak, akiknek ez az alkalom nem a gyertyagyújtást és az emlékezést jelenti, hanem kihasználva az alkalmat, bűncselekményeket követnek el.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ebben az időszakban közvetlenül a temetők környékén gyakrabban fordul elő gépkocsifeltörés, kerékpárlopás, zseblopás, táskalopás, valamint – a lakástulajdonosok távollétét kihasználva – több a betörés is.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében a rendőrség összefoglalta, mi mindenre kell vigyázni. Akkor sem szabad őrizetlenül hagyni a kézitáskákat a sírnál, ha csak vízért, vagy a hulladékgyűjtőhöz mennek el. Nem csak a halottak napja környékére érvényes jó tanács legfeljebb ilyenkor fokozottabban fontos, hogy csak annyi pénzt vigyünk magunkkal, amennyire feltétlenül szükség van. Más értéket, bankkártyát, amennyiben az nem feltétlenül szükséges, nem célszerű elvinni a temetőbe.

Ugyancsak általános szabály, hogy senki se felejtse el a járművét bezárni és látható helyen nem szabad az autóban hagyni például táskát, mobiltelefont, pénztárcát, mert valóságos felhívást jelent a kocsifeltörők számára, akik ilyenkor a temetők környékén portyáznak.

A közlekedési szabályok betartása is nagyon fontos a megnövekedő gyalogos- és járműforgalom miatt. Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekednek, tegyék ezt még nagyobb körültekintéssel, hangsúlyozta a megyei főkapitányság sajtóirodája. Ugyanakkor ideiglenesen forgalomkorlátozások és elterelések várhatók, a kialakult forgalom függvényében.

Hozzátették még, hogy ne „megszokásból” közlekedjenek az autósok, figyeljék az aktuális közlekedési jelzéseket, sőt, már elindulás előtt célszerű tájékozódni a várható változásokról. Mindig használják a kötelezően előírt passzív biztonsági eszközöket, mint például a biztonsági övek, a gyermekülések, mert azok adott esetben életet menthetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában