Időjárás

2024.09.13. 12:28

Várja felkészülten, ha jön a nagy eső!

Ahol felhőszakadás miatt adnak ki riasztást, vagy nagy mennyiségű eső miatt adnak ki figyelmeztetést, ott érdemes felkészülni.

Révészné Hanol Erzsébet

Megérkezett a várva várt eső, ám könnyen sok lehet a jóból. Érdemes figyelemmel kísérni HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. riasztásait és figyelmeztetéseit. Ezt meg lehet tenni a www.met.hu weboldalon, illetve érdemes letölteni a katasztrófavédelem Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás (VÉSZ) nevű alkalmazását a telefonra, amely folyamatosan, naprakész információkat ad az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról – tanácsolta Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Volt ahol, szuterént öntött el a víz (archív fotó)
Forrás: TVMKI

Hozzátette: ahol felhőszakadás miatt adnak ki riasztást, vagy nagy mennyiségű eső miatt adnak ki figyelmeztetést, ott érdemes felkészülni, elővigyázatosságból áramtalanítani a pincét és magasabbra vinni azokat a tárgyakat, amelyekben a víz kárt tehet. Érdemes a ház környékén a felszíni vízelvezető árkokat, átereszeket is kitisztítani annak érdekében, hogy azok el tudják látni a feladatukat. Az autókkal jobb elkerülni a fák alatt vagy a mélyen fekvő területeken való parkolást. Gyalogosan ügyelni kell rá, hogy a magasból esetleg faágak, cserép vagy lemezdarabok eshetnek le.

A közlekedés során célszerű a látási és az útviszonyoknak megfelelő sebességet megválasztani, adott esetben számolnunk kell csúszósabb utakkal, vízátfolyásokkal, vízzel telt nyomvályúkkal, erősebb széllökésekkel is.

Ha bárki veszélyes helyzettel találkozik, bajba jutott embert, vagy állatot lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában