Teol.hu podcast

2023.02.17. 17:42

Az üzemmérnök elkezdte pengetni a gitárt

Mint zenetanárt és gitárművészt, nagyon sokan ismerik a vármegyében és annak határain túl is Környei Miklós Pált. Felnőtt pályafutását azonban nem muzsikusként kezdte, hanem műszaki szakemberként, miután 1973-ban villamos üzemmérnöki diplomát szerzett Budapesten.

Sz. Á.

Gitártanári oklevelét huszonöt évvel később vette át a pécsi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. De a fővárosi éveket duplán kihasználva, 1970 és 1973 között jazzgitáros tanulmányokat folytatott a szakma mesterénél, Babos Gyulánál. Eközben és ezután professzionális rock- és jazz-rock zenekarokban játszott szólógitárosként. 1975-től 1978-ig Szekszárdon a Derby és a Szinkron nevű együttesekben zenélt. 1978-ban alapítója volt a „B” Section nevű jazz-rock zenekarnak.

Környei Miklós Pál életéről, a zene iránti szeretetéről és a zenei nevelés fontosságáról is beszélgetett Szeri Árpád szerkesztővel (Fotó: TEOL)

1986-ben lett a szekszárdi a Liszt Ferenc zeneiskola gitártanára, figyelme egyre inkább a klasszikus szerzemények felé fordult. Munkássága elismeréseként országos gitárversenyeken több alkalommal kapott felkészítő tanári nívódíjat. Országos és nemzetközi versenyeken több mint 40 dobogós helyezést, különdíjat, illetve nagydíjat érdemeltek ki tanítványai. Immár nyugdíjasként a zeneszerzéssel is foglalkozik. Két fia ugyancsak gitárművész, igazi zenei csemegét jelent, amikor a három Környei együtt lép műsorával a közönség elé.

A teol.hu podcast újabb vendége fordulatokban gazdag életéről, a zene iránti szeretetéről és a zenei nevelés fontosságáról is beszél. Az adás meghallgatható az alábbi linkek valamelyikére kattintva.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában