Szabó Péter: létkérdés Paks számára az új blokkok megépülése

Létkérdés Magyarország és a paksiak számára, hogy megépüljön az atomerőmű két új blokkja, mondta lapunknak Szabó Péter. Paks polgármestere azt is kiemelte, hogy a várost Kalocsával összekötő Duna híd révén új távlatok nyílhatnak meg a paksiak számára.

Rónai Gábor

Szabó Péter szerint létkérdés Magyarország és a paksiak számára, hogy megépüljön az atomerőmű két új blokkja

Fotó: Molnár Gyula

Nem vitás, minden az atomerőmű körül forog Pakson. Szabó Péter polgármester, aki a Fidesz-KDNP színeiben újra megméreti magát a vasárnapi önkormányzati választáson, azt hangsúlyozta, hogy az atomerőmű elfogadottsága 99 százalék körüli. Hozzátette: Paks számára létkérdés, hogy megépüljön az atomerőmű két új blokkja és megvalósuljon a jelenleg működők üzemidejének meghosszabítása.

„A város nem tud működni a jelenlegiek nélkül, az újak pedig a jövőt biztosíthatják a következő száz évre. Paksot már eddig is a magyarországi villamosenergia-termelés szívének tekintettem, hiszen mi állítjuk elő az itthon felhasznált energia negyven százalékát, ha pedig megépülnek az új blokkok, ez a szám elérheti a hetvenet” – fogalmazott a városvezető.

Szabó Péter polgármester
Fotó: Molnár Gyula

Szabó Péter kihangsúlyozta, hogy az önkormányzat remek kapcsolatot ápol Paks I-gyel, Paks II-vel, a Roszatommal és a magyar kormánnyal is, az erőműhöz kapcsolódóan az elmúlt ötéves ciklusban nem kevesebb, mint 14 milliárd forint érkezett Paksra. Utakat, közterületeket, bölcsődét, óvodát újítottak fel, fejlesztették az infrastruktúrát és az intézményi hálózatot.

„Mindezek mellett a következő években további fejlesztésekre lesz szükség, hiszen Paks II jóvoltából öt-hatezer fővel fog emelkedni a város lélekszáma” – húzta alá.

Ebből az öt-hatezer emberből sokan jöhetnek Kalocsa felől – az új Duna-híd átadásával ugyanis új távlatok is megnyílhatnak a város előtt. Paks és Kalocsa kapcsolata amúgy sem új keletű, de amíg korábban majd egy órára volt szükség ahhoz, hogy valaki eljusson az egyik városból a másikba, addig most erre elég lesz tizenöt-húsz perc is. Szeretnék kihasználni azokat a lehetőségeket – turisztika, gazdaság, kultúra – amiket a Bács-Kiskun vármegyei város tud nyújtani Paksnak, s a híd által a kalocsaiak is könnyebben be tudnak kapcsolódni a Paks II projektbe.

A polgármester kiemelte, hogy az országban először Pakson álltak üzembe elektromos autóbuszok, amelyekkel az egész város bejárható, s annak ellenére, hogy sűrű a menetrend, az itt élők így is nagy számba veszik igénybe a járatokat, ezért a következő ötéves ciklusban további buszokat szeretnének üzembe állítani.

Szabó Péter büszke rá, hogy egyre több okosmegoldást alkalmaznak, okoszebra, okospadok, segítik a paksiak mindennapjait. No meg arra is büszke, hogy Paks a „Virágos Magyarországért” versenyben elnyerte az első helyezettnek járó díjat, s ma már nemcsak atomvárosként, hanem zöld városként is előszeretettel emlegetik. A mostani ciklusban 2500 fát és 35 ezer cserjét ültettek el városszerte.

A városvezető a megvalósított tervek közül kimelte a Gesztenye sor megújulását és a fiataloknak korábban ígért éppen a napokban átadott pumpapályát. Itt emelte ki Szabó Péter, hogy a Dunát is „visszaadják” a helyieknek azáltal, hogy két új csónaklerakót is ki fognak alakítani – erről a napokban lakossági fórumot is tartott.

A következő ötéves ciklusra összeállított paksi program egyik alappillére a közlekedési infrastruktúra fejlesztése. Ennek keretében megújul a főutca, további parkolóhelyeket létesítenek, megépül egy parkolóház, bővül az elektromos buszpark, új okosbuszmegállókat építenek, és a polgármester ide sorolta a közműhálózat fejlesztését is – teljesen kiváltják a régi vezetékeket.

Az épített és természeti környezet programpont keretében folytatódik az Atom tér megújítása, a Duna-part továbbfejlesztése, bővítik a térfigyelőhálózatot (annak ellenére, hogy Pakson a legalacsonyabb az ezer főre jutó bűnügyek száma), folytatják az okosváros programot és applikáció formájában bevezetik a „Paks kártyát”, amivel kedvezményesen lehet majd igénybe venni a városi szolgáltatásokat (strand, tömegközlekedés, színház, mozi), és helyi vállalkozók is jelezték már, hogy ők is csatlakoznának a programhoz, amely által náluk is kedvezményesen vásárolhatnának a paksiak.

A közszolgáltatások minőségének emelése is kiemelt prioritást kap a következő ciklusban. Bölcsőde- és óvodafejlesztésre 1,4 milliárd forint áll majd rendelkezésre, s tervben van az idősek otthonának bővítése és egy bérlakásprogram beindítása.

A város rekreációs és szabadidős fejlesztési „csomagjában” kapott helyet a Csengey Dénes Kulturális Központ teljeskörű felújítása,. Jut forrás játszóterek fejlesztésére és újak építésére, a „Kresz park” fejlesztésére, tervbe van véve futópályák kialakítása és a jégpálya lefedése – amit városi tulajdonba szeretnének venni.

Mindezen tervek megvalósítására 40 milliárd forintos előterjesztés van a kormány asztalán – vasárnap az önkormányzati választáson arról is szavaznak a helyiek, hogy folytatódjon a fejlődés és Paks tényleg a jövő városa maradhasson.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában