Égett az étolaj

1 órája

Több esetben is tűzhelyen felejtett étel miatt riasztották a tűzoltókat

Az elektromos berendezések használatával, a dohányzással, vagy a sütés-főzéssel összefüggő tűzesetek az időjárástól függetlenül, az év bármely időszakában előfordulhatnak. Jól jön a háznál egy füstérzékelő.

Révészné Hanol Erzsébet

A tűzhelyen felejtett olaj miatt keletkezett tűz (Forrás: Tolna ÖTP/Facebook)

Tűzhelyen felejtett étolaj gyulladt meg szerdán délelőtt Tolnán, egy Alkotmány utcai lakóházban. A lángok a konyhai bútorokat és a helyiség ajtaját is elérték. A lakók a tüzet eloltották, az esethez riasztott tolnai önkormányzati tűzoltók a még izzó részeket egy vízsugárral hűtötték vissza, továbbá két 11,5 kilogrammos propán-bután gázpalackot vittek ki az épületből.

A tolnai lakásban kért tett a tűzhelyen felejtett olaj miatt keletkezett tűz
A tűzhelyen felejtett olaj miatt keletkezett tűz
Forrás: Tolna ÖTP/Facebook

Az eset kapcsán Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy az elektromos berendezések használatával, a dohányzással, vagy a sütés-főzéssel összefüggő tűzesetek az időjárástól függetlenül, az év bármely időszakában előfordulhatnak. Idén például eddig már nyolc alkalommal riasztották vármegyénk tűzoltóit tűzhelyen felejtett étel miatt.

A füstérzékelő életet ment

Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a füst belégzése jelenti, ezért ha a lakók időben észlelik a tüzet, nagyobb az esély a sérülések elkerülésére, a menekülésre, lehetőség nyílik a tűzoltók és – társasházak esetében – a szomszédok gyors értesítésére. Ebben segítenek a füstérzékelő készülékek, amelyek a tűz kezdeti szakaszában keletkező füstöt észlelve átlagosan egy percen belül hangos sípolással jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a kisebb tüzek eloltására.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában