Közösségépítés

2024.07.13. 20:00

Falunap Németkéren – főzőversenytől a karibi show-ig

Szombaton egész nap színesebbnél színesebb programokkal készültek a németkériek. A településen ugyanis most tartották meg a már hagyományos Alkotók és Termelők Vásárát, ami gyakorlatilag a helyi falunap. Gasztronómiai és kulturális programok is szép számmal várták a kilátogatókat.

Bencze Péter

Harmincöt éve, hogy minden nyáron, július közepén megtartják a Németkéri Falunapokat. Ez alól csak a járványhelyzet alatti két év volt a kivétel. Ezért is volt különösen nagy öröm mindenkinek, hogy végre újra összegyűlhettek.

A falunap elmaradhatatlan eseménye, a főzőverseny idén is sikeres volt.
A falunap elmaradhatatlan eseménye, a főzőverseny idén is sikeres volt.
Fotó: Sztonga Bettina

Szarvas és szürke marha főtt a bográcsokban

Délelőtt tizenegy órakor főzőversennyel rajtolt el a programsorozat. Összesen tizennégy csapat jelentkezett. Ők sorsolás alapján szürke marha, vagy szarvas pörköltet készíthettek. A finomságokhoz való húst, csapatonként mintegy tíz kilogrammot, a szervezők biztosították.

Amíg a tűzön főttek az ételek, addig néhány méterrel arrébb kézműves és termelői vásár várta az érdeklődőket. Idén gyertyaöntő, ruhakészítő, kosárfonó és kézzel készített horgolt csecsebecséket kínáló árus termékei közül is választhattak a helyiek. Sőt, betonból készített ékszerek vásárlására is lehetőség volt a nap során.

A falunap a gyerekeknek is kiváló program volt

Délután három órától pedig már a legkisebbeknek sem lehetett okuk panaszra, hiszen a gyerekeket mások mellett trambulin, hajfonás, játszóház várta. De a Paksi Atomenergetikai Múzeum szakemberei is standdal készültek a falunapra, és az egészségmegőrzéssel foglalkozó szakember is volt a helyszínen.

Közben, fél négytől a helyi makramé és a vesszőfonás szakköröseinek, valamint Menczer Eriknek nyílt kiállítása.

Színpadi műsorból sem volt hiány

Negyed öttől – az ünnepélyes megnyitó után – a helyi óvodások, majd különböző nemzetiségi tánccsoportok és zenekarok vették birtokba a színpadot. 

A közönség mások mellett hallhatta a helyi nyugdíjas kórus előadását, valamint a német hagyományőrzők tánccal és kórussal is bemutatkoztak. Őket a paksi Szarkaláb Néptáncegyüttes tagjai követték a színpadon, majd a Reinas del Ritmo nevű formáció varázsolt karibi hangulatot a település szabadidőparkjába.

A program legkülönlegesebb része Kollányi Zsuzsi koncertje volt, s a falunapot ezúttal is bál zárta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában