Teol.hu videó

2024.07.22. 17:30

Izgalmas feladatokat és kalandokat kínál a Sötétvölgyi tájfutó és gyalogló pálya (videó)

Összesen negyven feladatot oldhatnak meg azok, akik elindulnak a most átadott sötétvölgyi tájfutó és gyalogló pálya útvonalán. A fejlesztést használva kényelmesen járható körbe a tó és annak környéke, ami során még kalandos feladatok is várnak a túrázókra. A gyalogló pálya egész évben ingyenesen látogatható.

Bencze Péter

Fa keretre vannak rögzítve a QR-kódokat tartalmazó műanyag táblák. Ezeket mobiltelefonnal leolvasva bukkan fel egy-egy megoldandó kvízkérdés a képernyőn. Ha azt teljesítettük, azaz helyes választ adtunk, akkor a telefonos térképen már láthatóvá is válik a gyalogló pálya következő célállomásának útvonala. Így lehet haladni a pontszerző tájfutó és gyalogló pályán. A küldetések teljesítésére hétfőn reggel többen is vállalkoztak.

Mobiltefonos applikációval járható körbe a most átadott sötétvölgyi gyalogló pálya.
Mobiltefonos applikációval járható körbe a most átadott sötétvölgyi gyalogló pálya.
Fotó: Denes Martonfai

A Szekszárdi Nyugdíjas Polgári Egyesület tagjai közül néhányan jól felszerelkezve, hátizsákkal és a könnyed délelőtti túrához szükséges vízzel, üdítővel és nassolnivalóval érkeztek a helyszínre. A pálya kialakítása során egyébként nekik kulcsszerep jutott. Ők fogtak ugyanis össze a szekszárdi önkormányzattal, hogy pályázatot nyújtsanak be a területen létrehozandó pálya érdekében.

Sokakat csábít mozgásra a gyalogló pálya

A pálya kihasználtsága minden jel szerint valóban kiváló lesz az átadását követően is. A  Szekszárdi Nyugdíjas Polgári Egyesület tagjai ugyanis rendszeresen járnak sétálni, ez a terület pedig tökéletes lesz a mozgásigényük kiszolgálására. Bovári Jánosné, az egyesület elnöke kérdésünkre azt mondta, a pálya kialakítását gondos előkészítés előzte meg. Szóba került a Bati-kereszt környéke is, mint terület, ám ott nincs büfé és mosdó, ezért esett a végső választás Sötétvölgyre.

Itt most nem csak a tó és annak közvetlen környezete járható be kényelmesen, hanem a közeli erdős sáv is, ugyanis a feladatokat tartalmazó táblák közül oda is került néhány.

Az aktív pihenés és a testmozgás szerelmeseit szolgálja

Kovács Balázs, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség elnöke is részt vett a pálya átadásán. Ő azt mondta, a területek kialakításával színt szeretnének vinni a helyi sportközösség mindennapjaiba. Az egyesületi vezető arról is beszélt, hogy a helyi gyalogló klub országos viszonylatban is rendkívül aktívnak számít. A mostani fejlesztésnek köszönhetően egyrészt ők gyakrabban tudnak mozogni, másrészt megnő az esélye annak, hogy újabb sportolni vágyók csatlakozzanak hozzájuk. A szakértő szerint könnyen lehet az is, hogy a feladatok teljesítése közben egy-két óra alatt kényelmesen körbejárható Sötétvölgyi-tó környéke még népszerűbb lesz, ami pedig a helyi turizmusra is jótékony hatással lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában