Jegyzet

2024.07.08. 14:38

Klíma nélkül is túl lehet élni a meleget?

Hányszor hallottuk már, hogy nyakunkon a globális felmelegedés, ami az utóbbi napokban különösen érezhetővé vált. Ugyan elbújhatunk a klímás lakásba és autóba, de sajnos sokszor a klíma használata kifejezetten káros az egészségünkre.

Farkas Eszter

A hőség elleni védekezés egyik legelterjedtebb módja a légkondicionálók használata, ami szinte azonnali megváltást jelent egy forró nyári napon, de tartsuk észben, hogy nemcsak előnyökkel jár a használata. Nemcsak a megfázás miatt. A klímaberendezések gyakran keringetik a levegőt, ezzel lebegésben tartja az apró részecskéket, amely allergéneket, poratkákat és baktériumokat tartalmazhat. Ez növeli az allergiás reakciók és légzőszervi megbetegedések kockázatát.

A klíma különösen ártalmas is lehet az egészségünkre
A klíma különösen ártalmas is lehet az egészségünkre (Fotó: Városunk Dombóvár/Facebook)

Fontos odafigyelni, mivel a levegő páratartalmát is csökkentik, ami a bőr és a nyálkahártyák kiszáradásához vezethet. A hirtelen nagy hőmérséklet-változás stresszt jelent a szervezet számára, amely szintén növeli a megfázás és más betegségek kockázatát.

A klíma környezeti hatásai:

A légkondicionálók jelentős mennyiségű energiát fogyasztanak, ami növeli a háztartások energiafelhasználását és hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához. A régi berendezések károsíthatják az ózonréteget, és ezzel ugye hozzájárulhatnak a globális felmelegedéshez – amit pont szeretnénk visszaszorítani.

Ön tudta?

Napi használat esetén áramfogyasztás szempontjából jobban jár, ha egyáltalán nem kapcsolja ki az otthoni berendezést, ugyanis ezzel jelentős összeget takaríthat meg. Persze, ha valaki mégsem ruházna be klímára, számos alternatív megoldás létezik. Érdemes a korai és késő esti órákban szellőztetni, amikor a külső hőmérséklet alacsonyabb. Használjunk sötétítőfüggönyöket, redőnyöket vagy külső árnyékolókat. Hűtő ventilátorok is léteznek már, amik hideg vízzel és hűtőakkuval teszik elviselhetőbbé a forróságot. Nagyon fontos továbbá, hogy fogyasszunk sok vizet és kerüljük a koffeintartalmú és alkoholos italokat, amelyek dehidratálhatják a szervezetet. 

36 Celsius fok melegben nem egy leányálom, ha az embernek még az orra is folyik, szóval érdemes megfontolni, hogy elindítsuk-e a klímát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában