Mórágy joggal lehet büszke

2024.08.11. 20:00

A cél nem más, mint megőrizni és továbbfejleszteni, ami érték

A gránitot tartalmazó Mórágyi-rög területén található a névadó település, azaz Mórágy. Az Árpád-házi királyok idejéből, 1267-ből származik első írásos megnevezése, a „Silva regalis Moorag”, azaz Mórágy királyi erdő. A természeti környezet ma is festői, a település pedig minden olyan intézménnyel, létesítménnyel és szolgáltatással rendelkezik, ami szükséges a jól szervezett, mindennapi léthez.

Szeri Árpád

Az idei települési önkormányzati választás – a szavazatok közel hetven százalékával – megerősítette tisztében Glöckner Henrik polgármestert, aki immár negyedik ciklusát kezdte meg. Ugyanakkor a négy tagú testület két új képviselővel kezdi meg munkáját októberben.

A tribün tavalyi átadásán Orbán Attila (balra) és Glöckner Henrik vágta át a nemzetiszín szalagot

Értékes munkát végeznek a civil szerveződések

– Bízom abban, hogy a változás ellenére is legalább olyan sikeresen tudunk majd együtt dolgozni, mint azt tettük korábban is – fejezte ki reményét a polgármester. –  Az eredményességhez érezhetően hozzájárulna az is, ha a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás, azaz  a TETT révén érkező forrásokat fejlesztésekre, beruházásokra is felhasználhatnánk. Jelenleg erre nincs lehetőségünk. Újabb támogatás elnyerése érdekében pályáztunk a Magyar Falu Programra. A megcélzott, közel harminc millió forint elnyerésével, amennyiben kedvező elbírálásban lesz részünk, a Petőfi Sándor és Szabadság utcák különböző részein az időjárás okozta károkat tüntetnék el, még ebben az esztendőben.

A településen jelentős és értékes a civil szerveződések, egyesületek tevékenysége. Ugyanez a megállapítás érvényes a német nemzetiségi önkormányzat működésére. Ennek a példa értékű munkának látja hasznát például az iskola, avagy a tánccsoport. A kiemelkedően szereplő mórágyi táncosok már több mint négy évtizede öregbítik itthon és határokon túl is saját, illetve községük jó hírét. Glöckner Henrik elismeréssel jegyezte meg, hogy Donáth Csaba, a Mórágyi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes vezetője a helyi Gránit Fesztivál szervezéséből is lelkesen kivette részét.

A tavalyi esőzés okozta károkat Potápi Árpád János államtitkár is megtekintette

Hétvégente itt is kitör a csillapíthatatlan fociláz

Ami a sportot illeti, az idei esztendő nem a legszerencsésebben alakult. Bár a tavalyi bajnoki évben a mórágyi labdarúgók bejutottak a megyei I. osztályba, ott nem tudtak megkapaszkodni. Glöckner Henrik arra hívta fel a figyelmet, hogy átigazolások miatt kiváló focistáktól kellett megválni. A polgármester, aki egykor maga is igazolt labdarúgó volt, mindenesetre azt vallja, hogy helyi sportéletre feltétlenül szükség van. A labdarúgás rendszeres szórakozást biztosít a község sport iránt elkötelezett, széles réteget kitevő közönsége számára. Nem véletlen, hogy tavaly új tribünnel és kisbusszal gazdagodott a Mórágyi Sportegyesület. A május 12-i hivatalos átadón a polgármester kiemelte, hogy nemcsak a több mint száz férőhelyes tribün és a sportegyesület kisbusza ad ünneplésre okot. Ugyanis a sportpályára vezető járdát is letérkövezték, valamint a pályát is körbekerítették a Magyar Labdarúgó Szövetség TAO pályázatainak köszönhetően. Az eseményre érkező Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, országgyűlési képviselő kiemelte, hogy jó érzés visszatérnie a gyarapodó Mórágyra, ahol a helyiek minden hétvégén focilázban égnek.

Jelentős forrásokat vett igénybe a halaszthatatlan kárelhárítás

Mint arról korábban már beszámoltunk, a tavalyi esőzés okozta károk enyhítésére Mórágy önkormányzata vis maior pályázaton is igyekezett fedezetet szerezni. A közel tizenhét millió forintot kitevő, a szakemberek szerint megalapozott igény  azonban csak részben teljesült. A megjelölt kárelhárítási célra hatmillió-hétszázezer forintot kapott a község.

A polgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy az említett keretből finanszírozható állagmegóvási munkák gyakorlatilag megvalósultak. Miután ez a keret kimerült, TETT-es forrásra volt szükség a Petőfi Sándor utcai árok iszaplerakódásának megszüntetéséhez, a meder lapok hézagolásához. Az árok egyik oldala a part kikezdés, az út alámosás megakadályozása érdekében burkolatot kapott, ezt a beruházást az önkormányzat fedezte. Az árkok rendezése így jórészt megvalósult, már csak egy kisebb szakasz igényel megerősítést. Az elvégzett munkák alapján joggal lehet remélni, hogy egy esetleges újabb, hatalmas esőzés már nem lenne képes a tavalyihoz hasonló, súlyos károkat okozni a faluban.

 A Gránit Fesztiválon nagy sikerrel lépett fel a Mórágyi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes 

Összkomfortos település áll a helybeliek rendelkezésére

Mórágy ápolja és őrzi értékeit, épített környezetét. A polgármester érezhető örömmel közölte, hogy a másutt előforduló köztéri rongálásokra nincs példa a településen.

– Községünk az ideérkező német telepesek által háromszáz évvel ezelőtt települt újra – folytatta. – A második világháborút követő kitelepítések miatt lakossága nagyságrendekkel kevesebb lett, az egykori kétezres lélekszám ma már hétszáz-hétszázötvenre tehető. Ám van mire büszkének lennünk. Például arra, hogy ez a település gyönyörű környezetben található. Ez külső adottság. Azt viszont az itt élő emberek érték el, hogy Mórágy ma is rendelkezik általános iskolával, óvodával, bolttal, önálló orvosi rendelővel, itt lakó háziorvossal. Postahivatallal is, ezt a létesítményt a szükséges egyeztetések mellett éppen most kívánjuk átvenni, hogy megmaradjon, ne kelljen bezárni. Uszodánk nyilván nincs, de azt sok városban sem találunk. Ám ami egy kistelepülésen szükséges a jól szervezhető, sőt, adott esetben kényelmet is biztosító, mindennapi léthez, azzal maradéktalanul rendelkezünk. Mindezt tetézi a már említett környezet, a nyugalom, amit nem mindegyik település mondhat el magáról. Azon munkálkodunk, hogy értékeinket megőrizzük, elért eredményeinket továbbfejlesszük. Elsősorban természetesen Mórágy lakossága, illetve azon túl szűkebb és tágabb környezete javára.

„Ami szükséges a jól szervezhető mindennapi léthez, azzal rendelkezünk”

Idén is sok finomságal szolgált a fesztiváli főzőverseny

Idén is nagy sikert aratott a fesztivál

Az idei Mórágyi Gránit Fesztivál augusztus 2-án, pénteken délben kezdődött a Gránit fogadóban. Itt adtak egymásnak találkozót a Mórágyról elszármazott németek. Ezt követően Glöckner Henrik polgármester fogadta a szlovákiai testvértelepülés, Fél község küldöttségét.

Szombaton 13 órakor kezdődött a főzőverseny, amit a helybeli Horváth Dániel és csapata nyert meg. Ezután a Bolhazsák zenekar, majd a szerbiai testvértelepülés, Bajmok község KPD „Jedisnstvo-Egység” ME néptáncos csoportja lépett fel. A sort a bátai Vadvirágok, a Mórágyi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes és a bátaszéki Best Street Team folytatta. A táncosokat Kosáry Judit énekes követte.

Az est megkoronázásaként a Kék és Narancssárga Produkció zenekar lépett színre, Republic slágerekkel.  A fesztivál vasárnap délelőtt, Rohmann Henrik emlékkoncerttel zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában