Csillaghullás

2024.08.07. 20:00

A várva várt augusztusi meteorrajt ekkor lesz érdemes megnézni

Az augusztus mindig izgalmas hónap az éjszakai égbolt szerelmesei számára, hiszen ebben az időszakban számos látványos égi jelenség figyelhető meg. Idén augusztusban sem lesz hiány csillaghullásból, meteorrajokból, lenyűgöző holdállásokból és más égi érdekességekből, amiről Hatházi Gergely mesélt portálunknak.

Farkas Eszter

Az év egyik legvártabb eseménye az augusztusi meteorraj – a Perseidák – megjelenése, amely minden évben látványos csillaghullással örvendezteti meg a csillagászat szerelmeseit. A Perseidák maximuma idén augusztus 12-13-án éjszaka várható, amikor akár óránként több mint hatvan meteort is láthatunk tiszta égbolt esetén. Az idei év különösen kedvező lesz a megfigyeléshez, mivel hétfőre és keddre is fantasztikus időt jósolnak, emellett pedig a holdfény sem fogja zavarni a sötét égboltot.

Augusztusi meteorraj
Az augusztusi meteorraj mellett kiválóan megfigyelhető a Tejútrendszer is. Fotó: Makovics Kornél

–  A Perseidák maximuma idén augusztus 12-én egész éjszaka látható, a legjobb időpont a megfigyelésre huszonhárom óra után van, amikor igazi csillagászati sötétedés következik be – válaszolta kérdésünkre Hatházi Gergely, gyönki amatőr csillagász. Ekkor a Hold a horizont alá bukik, így annak fénye nem fogja zavarni a megfigyelést. A Perseidák július 27. és augusztus 24. között aktívak, de a leglátványosabb időszakuk augusztus 12-e körül van, amikor óránként akár több mint hatvan hullócsillag is megfigyelhető. Ajánlott távolabb menni a városok fényszennyezésétől, és egy kényelmes pokróccal vagy napozóággyal felszerelkezve figyelni az eget.

Az augusztusi meteorraj mellett a Holdat is figyeljük

Az augusztus folyamán több érdekes holdállás is megfigyelhető lesz. Az újhold augusztus 4-én, vasárnap volt, így a hét folyamán kiváló alkalmunk van a mélyég-objektumok, például galaxisok és csillaghalmazok megfigyelésére, mivel ilyenkor a holdfény nem zavarja az észlelést.

Augusztus 19-én pedig telihold lesz, amit arató holdnak is neveznek. A telihold látványa mindig lenyűgöző, különösen nyáron, amikor az égbolt általában tiszta és a holdfény különösen fényes.

Fotó: Makovics Kornél

Érdemes lesz megfigyelni

Az augusztus további érdekességeket is tartogat az égbolt szerelmesei számára:

  • Szaturnusz és Jupiter: A Szaturnusz és a Jupiter egész hónapban szabad szemmel is jól, csillagszerűnek láthatóak lesznek. A két bolygó különösen fényes, és kis távcsővel is lenyűgöző részleteket figyelhetünk meg rajtuk. A Neptunusz ugyan szabad szemmel nem látható, de távcsővel megfigyelhető lesz.
  • Hold és Szaturnusz Fedés: Augusztus 21-én hajnali szürkületben a Hold eltakarja a Szaturnuszt. Ez egy ritka és lenyűgöző jelenség, amely során a Hold elhalad a Szaturnusz előtt, részben vagy teljesen eltakarva azt.
  • Hold és Fiastyúk Fedés: Augusztus 26-án hajnali 4:45-kor a Hold eltakarja a Fiastyúkot (Pleiadok). A Fiastyúk, amelyet népi nyelven a "hét nővérnek" is neveznek, hét csillaga nagyon szorosan áll egymáshoz, és a Hold áthaladása különleges látványt nyújt, amikor eltakarja a Merottét.
  • Mars és Jupiter Együttállása: Augusztus 27-29. között a Mars és a Jupiter a Bika csillagkép Aldebaran nevű csillagjával, amely a Bika szeme, szoros együttállásban lesznek. Ehhez az együttálláshoz a Hold is csatlakozik, ami még különlegesebbé teszi az eseményt.
  • Tejút: A nyári éjszakák tökéletesek a Tejút megfigyelésére. Az augusztusi sötét, holdmentes éjszakák különösen kedvezőek arra, hogy gyönyörködjünk galaxisunk lenyűgöző sávjában, amely keresztülhúzódik az égbolton.
Fotó: Illusztráció

Az augusztusi éjszakai égbolt számos csodálatos élményt kínál, amelyeket érdemes kihasználni. Legyen szó csillaghullásról, holdmegfigyelésről vagy a bolygók tanulmányozásáról, az augusztus tökéletes időszak arra, hogy kicsit közelebb kerüljünk a világegyetem titkaihoz. Készítsünk elő egy kényelmes helyet, vigyünk magunkkal egy távcsövet, és merüljünk el az éjszakai égbolt szépségeiben!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában