Portré

2024.08.16. 20:00

Ételek mesterfokon Juhos Markóval

Juhos Markó, aki a kulináris világban egyszerre ismert ételszobrászként és séfként, mára a konyhaművészet mestereként tevékenykedik. A vele készített cikkünkben betekintést nyújtunk világába, amely egyszerre művészi alkotás és precíziós munka. Hogyan találkozott a séfség és az ételszobrászat útja, milyen kihívásokkal néz szembe a mai gasztronómia világában, és miért döntött úgy, hogy séf karrierjére koncentrál. Mindezekről beszélgettünk az az elismert szakemberrel.

Balogh Éva

A kulináris világ folyamatosan fejlődő, innovatív közeg, ahol a művészet és a technika határai időről időre újradefiniálódnak. A modern gasztronómia egyik kiemelkedő képviselője, Juhos Markó már fiatalkorában mély nyomot hagyott a magyar gasztro–térképen. Pályája során egyszerre építette karrierjét séfként és ételszobrászként, de végül a konyhafőnökség került a középpontba. Egy izgalmas podcast- beszélgetés során Markó betekintést nyújtott életébe, a művészi ételek világába és kihívásaiba, mint szakács.

Juhos Markó séffel beszélgettünk
Juhos Markó séffel beszélgettünk. Beküldött fotó

Vagy díszítés lesz vagy ételek

Az ételszobrászat, mint művészeti ág, egyedi kihívásokat rejt magában. Az étel nemcsak nyersanyag, hanem vászon is, amelyen a művész kifejezheti kreativitását. Azonban az ételszobrászat és az ételkészítés egyszerre való gyakorlása hosszú távon nem volt fenntartható Markó számára. – Az ételszobrászat magányos tevékenység, sok időt és koncentrációt igényel, míg egy konyhát vezetni teljesen más világ. Ott az ember kint van a színpadon, vezeti a csapatot, és gondoskodik arról, hogy minden zökkenőmentesen menjen. Egy–egy ételművész versenyre akár három napot is kellett készülni, ez a főzés mellett nem kivitelezhető. Volt, hogy megkértek, egy rendezvényre főzzek, és készítsek ételszobrokat is, de akkor azt mondtam: gyerekek, vagy díszítés lesz és ételek nem, vagy főzök – mondja Markó.

Tehát az ételszobrászat és a konyha vezetése nem volt összeegyeztethető, mivel mindkettő teljes embert kíván. 

„A konyhafőnökség nemcsak a főzésről szól, hanem egy egész csapat irányításáról, a rendszer működésének biztosításáról és az ügyfelek elégedettségéről. ”

Juhos Markó ma egy hotel éttermének séfjeként tevékenykedik, ahol a helyi ízek és a magas színvonalú konyhaművészet találkozik. Munkája számára nem csupán szakma, hanem szenvedély. Fontos a helyi termelőkkel való együttműködés, de ugyanakkor elismeri, hogy bizonyos alapanyagok nem mindig érhetők el helyben. – A helyi termelőkkel való kapcsolat nagyon fontos, de a mennyiségi és szigorú minőségi követelmények miatt szükség van külső forrásokra is – mondja. Van olyan különleges alapanyag, amiért személyesen kell felutaznia Budapestre.

Meg kell felelni a változó vendégigényeknek 

A modern gasztronómia egyik kihívása, hogy az éttermek folyamatosan magas színvonalon működjenek, és megfeleljenek a változó vendégigényeknek. Markó számára különösen fontos, hogy a konyha akkor is kiválóan teljesítsen, amikor ő nincs jelen. – Egy séf feladata, hogy biztosítsa a konyha zökkenőmentes működését, hogy mindenkinek megfeleljen, amit vezetek, még a távollétemben is.

Pályafutása során több külföldi és hazai tanulmányúton vett részt, amelyeken keresztül folyamatosan bővítette szakmai tudását. – Emlékezetes marad számomra az élmény, amikor 40 évesen elmentem tanulni egy 23 éves fiatal séftől. Nem számít az életkor, mindig van mit tanulni a szakmában – véli a séf.

Nemcsak egy szakma, életforma is

Főszakácsnak lenni pedig nem csupán technikai tudást igényel, hanem emberi érettséget és vezetői képességeket is. Markó ma már sokkal nyugodtabban vezeti konyháját, mint fiatalabb korában. – Ehhez emberileg is meg kell érni. Ahhoz, hogy valaki jó séf legyen, nemcsak a technikai tudás szükséges, hanem a vezetői képességek is. Sokat tanultam magamról és arról, hogy milyen fontos az emberek irányítása, a csapatmunka és a vendégelégedettség – mondja.

Ahogy Markó fogalmazott, séfnek lenni nemcsak egy szakma, hanem egy életforma is, amely állandó figyelmet, tanulást és fejlődést igényel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában