Falunap

2024.08.25. 07:00

Lélekszámban is folyamatosan gyarapodik a békés kis település

Békét, bőséget, hitben, szeretetben megélt szép jövőt kívánt Orbán Zsolt polgármester a fácánkertieknek, az augusztus 19-i falunap alkalmából. A település helyzetét ismerve a kívánság megvalósulásától nem sok választja el az elmúlt években folyamatosan gyarapodó kis falut, amit sokan a béke szigeteként emlegetnek.

Teol.hu

Fácánkert Nem sok magyarországi kistelepülés mondhatja el magáról, hogy lélekszáma nem fogy, és még csak nem is stagnál, hanem, ha kevéssel is, de nő. A most 716 fős lélekszámú Fácánkert viszont ilyen falu. 

A fácánkerti gyerekek kis kosarakban hordák körbe és kínálták a résztvevőknek a kenyeret. Fotó: Makovics Kornél

Mint azt Orbán Zsolt polgármester elmondta, az önkormányzat az összes építési telkét eladta már, de nem csak új házak épülnek, hanem a megüresedett, régebbi lakóingatlanok is kelendőek. Költöznek a fiatalok Fácánkertre, ami a jelek szerint jelentős vonzerővel bír. Az infrastruktúra teljes, a zsákfalu jellegnek inkább csak az előnyeit érzik az itt élők, hiszen átmenő forgalom híján az átlagnál jóval csendesebb, nyugalmasabb a település. Ugyanakkor csak egy ugrás a 6-os főút, és könnyen, gyorsan megközelíthető Tolna, Szekszárd, vagy éppen Paks is. Fácánkerten van óvoda, faluház, bolt, kocsma, szabadidőpark, és a hivatalos ügyek egy része is intézhető helyben. Ami pedig hiányzik, az a közeli városokban elérhető. 

Jelentős tartalékkal rendelkeznek 

Orbán Zsolt szerint működési problémák nem voltak az önkormányzatnál az elmúlt évben. Komoly költségvetési tartalékkal rendelkezik a település, amiből a pályázataik előfinanszírozását, illetve a saját erő biztosítását is meg tudják oldani. Fejlesztési projektekből pedig akad bőven. A Magyar Falu Program keretében idén megtörtént a Rákóczi utca burkolatfelújítása. De ezt megelőzően is több utca új burkolatot kapott. Ez év végéig kiépítik az óvoda napelemrendszerét és az iskolaépület részleges felújítása mellett a villámvédelmet is megoldják.

A gyerekeket is számos érdekes, szórakoztató program várta. Fotó: Makovics Kornél

Több benyújtott pályázatuk vár még elbírálásra, siker esetén megtörténik a Petőfi utca és az Árpád utca egyik szakaszának felújítása, az Árpád és a Kossuth utca csapadékvíz-elvezetésének megoldása. A Béke utca burkolatfelújítását a vidékfejlesztési program keretében tervezik. Ha pedig mindez megtörténik, akkor a polgármester megfogalmazása szerint úgymond utolérik magukat, és a faluban jó állapotú utakon lehet közlekedni. 

A kerékpárútról sem mondtak le 

Vannak más jellegű fejlesztéseik is. LEADER-pályázat segítségével a faluház eszközeit korszerűsítették, új asztalokat, székeket és klímaberendezést is be tudtak szerezni. Egy másik pályázat révén pedig a faluház elek­tromos energia ellátását is napelemekkel oldanák meg. A tervekben nagyobb léptékű beruházás is szerepel: a Fácánkertet Tolnával összekötő kerékpárút építése. Ennek a projekt­nek az anyagi forrása még bizonytalan. Egy település élhetőségére természetesen az infrastrukturális fejlesztéseken kívül más tényezők is hatással vannak.

Orbán Zsolt polgármester szelte fel a megszentelt kenyeret, majd szétosztotta kis segítőinek. Fotó: Makovics Kornél

Fontos szerepet játszik a közösségi élet minősége is. A fácánkerti önkormányzat igyekszik ehhez is hozzájárulni, programok szervezésével, civil szervezetek támogatásával, színvonalas közösségi terek biztosításával. A jó működéshez a megfelelő vezetés is elengedhetetlen. Orbán Zsolt 2005 óta látja el a polgármesteri feladatokat, a képviselő-testület is stabil: egy új képviselő került be az októberben felálló testületbe, miután a régiek közül egyvalaki nem indult a választáson. A csapat jól együtt tud dolgozni. Fácánkert utóbbi időben elért eredményei is ezt tükrözik. 

Idén újra volt halászléfőző verseny 

A fácánkerti falunap az utóbbi évek elmaradhatatlan önkormányzati szervezésű eseménye, a Szabácsy István Sport és Szabadidőparkban. Augusztus 19-én délután Orbán Zsolt ünnepi beszédével indult a közösségi program. A polgármester által megszegett új kenyeret gyerekek kínálták a közönségnek. A műsorfolyamban felléptek a mözsi örömtáncosok, Szabó Dávid, Mayer Bence, a Blackcat Pole rúdtáncosok, a Walking Mama, Dankó Szilvi, a Tibsa Band és tűzzsonglőr-bemutató is volt. 

Sokan érdeklődtek a Fácánkerti Falunap programjai, színes műsorfolyama iránt. Fotó: Makovics Kornél

A gyerekeket is számos program várta. Az idei falunapon felélesztették a halászléfőző versenyek hagyományát. Sikerrel, hiszen nem kevesebb, mint 23 mintát értékelt az Antus Mónika, Deák Ibolya és Károlyi Kálmán alkotta zsűri. Az ítészek szerint a legjobb hallét a Cseh Team készítette, 2. lett a Két-Major, míg a 3. helyet a Deák Szig. Kft. érdemelte ki. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában