Környezetvédelem

2024.08.06. 11:30

PET palackok fedélzetén tisztították meg a Dunát

Különleges kalandra vállalkoztak környezetvédő civilek: egy PET palackokból készített tutajon utazva, tisztították meg a Dunát és annak partját Észak-Tolna vármegyében. A kezdeményezésnek minden bizonnyal folytatása is lesz. A PET palackok felhasználásával készített tutaj egyébként egy világrekordot is felállított.

Bencze Péter

Röviden csak Lukrécia a neve annak a – PET palackok felhasználásával épített – nem mindennapi vízijárműnek, ami a dunaföldvári Aztakeservit Értékőr Egyesület, valamint a szimpatizánsaik segítségére volt az elmúlt napokban. A sokat látott csapat és a hajójuk hat nap alatt, Dunaföldvártól Madocsáig haladva takarította a folyót és annak partját. Nem mellesleg a résztvevők ezidő alatt remekül szórakoztak.

Sokfelé kínálták étellel és itallal az önkénteseket a helyiek. A háttérben Lukrécia, a PET palackok felhasználásával épített tutaj.
Sokfelé kínálták étellel és itallal az önkénteseket a helyiek. A háttérben Lukrécia, a PET palackok felhasználásával épített tutaj.
Forrás:  Facebook

Amerre jártak, segítőkre találtak

Ferenczi Zsolt, az Aztakservit Egyesület elnöke kérdésünkre azt mondta, a hat napos túra útvonalterve szerint Dunaföldvárról indultak, majd  Solt, Ördög-sziget, Bölcske, Harta érintésével Madocsáig hajóztak. A fárasztó napok végén sátrat vertek és közös főzéssel ünnepelték a munka gyümölcsét.

Az eredeti elképzelés szerint egy-egy szakaszon mintegy huszonöten dolgoztak volna, ám úgy alakult, hogy ennél jóval többen lettek. Sokan segítették ugyanis őket, főként felajánlásokkal. Voltak, akik süteményeket, vagy más ételt vittek és akadtak borászok is, akik a nedűikkel kínálták a környezetvédő civileket az expedíciójuk során.

A főként Észak-Tolna vármegyei közösséghez Szekszárdról Borsi Zsolt, az Egymilliómodik Lépés Egyesület elnöke, valamint a Quimby két tagja, Varga Lívius és Vastag Gábor is csatlakoztak.

Összehozta a dunamenti közösségeket

Az I. Dunai Tisztító Túra – a környezetvédelem mellett – nem titkolt célja volt, hogy összehozza az érintett településen élőket, és egy rövid időre a természet megóvása felé irányítsa a figyelmüket. Ferenczi Zsolt szerint ez maximálisan sikerült is, hiszen nem csak az önkormányzatok segítették őket az összegyűjtött szemét elszállításával és zsákokkal, hanem a településen élők is hozzájártultak az expedíció sikeréhez. 

Az Aztakeservit tagjai évek óta rendszeres résztvevői a Felső-Tiszán zajló PET Kupának, ám a mostani kezdeményezésük sikerén felbuzdulva minden esély megvan arra, hogy a Dunára adoptált környezetvédelmi akciónak a jövőben is lesz folytatása. Vagyis, minden bizonnyal sor kerül majd a II. és III., valamint a IV. Dunai Tisztító Túrára is.

Lukrécia, a PET palackok világrekordere

Lukrécia évek óta szolgálja az Aztakeservit közösség tagjait. A hajó többszötr megjárta a tiszai PET Kupát és közel ezer folyókilométert teljesített már. A teljes neve egyébként Aztakeservit Lukrécia Surranó Szellem Vizibolhabéka Das Boot II. 

A jármű vázát egy könnyűfém szerkezet adja, amit mintegy háromezer darab PET palackkal töltöttek meg, aminek köszönhetően szinte lehetetlen elsüllyeszteni. A használata mellett szóló érv még az is, hogy rendkívül könnyen szétszerelhető három darabra, így a szállítása sem okoz gondot.

Ferenczi Zsolt ráadásul azt mondja, tudtukkal ez az első, PET palackok használatával készített tutaj, ami sikeresen kelt át a Dunán. Lukrécia így vilákrekordenek számít.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában