Közétkeztetés

2024.08.30. 17:30

Új e–jegy rendszer az iskolai étkeztetésben

Az új tanévvel változások jönnek az iskolai étkeztetés rendszerében Szekszárdon. A város önkormányzata bevezeti az e–jegy automatákat, amelyek célja az étkezések hatékonyabb kezelése és azonosítása.

Balogh Éva

Az iskolai közétkeztetés biztosítása az önkormányzatok egyik alapvető feladata, és ez most új szintre lép a TITÁN-ETELKA-modul bevezetésével. Ez a rendszer lehetővé teszi a gyermekek étkezésének megrendelését, nyomon követését és elszámolását egy modern, digitális platformon keresztül. A 2024/2025– ös tanévben Szekszárd városában fokozatosan bevezetik az e–jegy automatákat a közétkeztetésben, amely jelentős változásokat hoz az iskolai étkezési rendben.

20240206_Szupermenza_NYH_DF_KM-4524
Képünk illusztráció
Forrás: MW

Hogyan működik az új rendszer?

Az e–jegy automata lehetővé teszi a diákok személyre szabott azonosítását vonalkódos kártyák segítségével. A korábbi papíralapú ebédjegyeket felváltják ezek az új, digitális azonosítók, amelyek lehetnek diákigazolványok, lakcímkártyák vagy az általános iskolások számára kiadott egyéni étkeztető kártyák. A rendszer az étkezési jogosultságokat azonnal ellenőrzi, és biztosítja, hogy minden diák a számára megfelelő, akár diétás vagy alternatív menüt kapja.

A TITÁN–ETELKA–modul segítségével a rendszer automatikusan rögzíti az étkezések adatait, amelyeket a konyhai személyzet is nyomon követhet. Ez az újítás nemcsak a gyorsabb és pontosabb ételosztást teszi lehetővé, hanem a statisztikai adatok gyűjtését is, például az el nem fogyasztott adagok nyilvántartásával.

Kinek kell kártyát használni?

Az általános iskolások az önkormányzat által biztosított, ingyenes egyéni étkeztető kártyákkal vehetik igénybe az étkezést. Ezek a kártyák a tanulók egész iskolai pályafutása során elkísérik őket, amíg a közétkeztetést igénybe veszik. Középiskolás diákok esetében a diákigazolvány vagy lakcímkártya szolgál azonosításra. Fontos, hogy minden tanulónak rendelkeznie kell egy személyi azonosító kóddal, e nélkül nem tudják igénybe venni az iskolai étkezést.

Mi történik a kártya elvesztése esetén?

Ha a kártya elveszik, vagy megrongálódik, 1000 forint térítési díj ellenében új kártya igényelhető az iskolai titkárságon keresztül. Az elvesztést azonnal be kell jelenteni, hogy a diák ne maradjon ki az étkezésből; a rendszer automatikusan biztosítja a helyettesítő megoldást a kártya pótlásáig. Az új rendszer bevezetése érdekében javasolt a kártyák fénymásolása és laminálása, hogy elkerülhető legyen a kezdeti nehézségek okozta kellemetlenség. 

Az önkormányzat célja, hogy a közétkeztetés átláthatóbb, gyorsabb és pontosabb legyen. A rendszer továbbá csökkenti a papír alapú adminisztráció szükségességét, és digitálisan rögzíti az összes fontos adatot.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában