Kertészkedés

2024.09.10. 13:06

Eljött a levendula ültetés ideje

A levendula gyönyörű, illatos, az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. Minden kertnek hasznos eleme, mert a jótékony rovarokat odavonzza, a kártevőket pedig távol tartja. Aki szeretné a kertjében elterjeszteni ezt a növényt, most tegye, mert eljött a levendula ültetés ideje.

Mauthner Ilona

Szeptember eleje jó alkalom arra, hogy olyan növényekkel is gazdagítsuk a kertünket, melyeket eddig hiányoltunk. Eljött a levendula ültetés ideje is, de van néhány alapszabály, amit érdemes betartani a levendula ültetése és gondozása során.

Eljött a levendula ültetés ideje, a régi bokrokat pedig érdemes visszavágni
Eljött a levendula ültetés ideje, a régi bokrokat pedig érdemes visszavágni
Forrás:  Forrás: Tolnai Népújság

Eljött a levendula ültetés ideje

Alapvetően kétféle levendula típussal találkozhatunk, az egyik a francia – amely a tihanyi levendulamezőkön is található –, a másik pedig az angol. A francia levendula kifejezetten télálló, tavasszal újra kihajt és megfelelő körülmények között akár 40-50 évig is díszítheti a kertünket.

Az angol levendula ritkább, mert bár az illata elég markáns, de kevésbé télálló és több vizet igényel, mint a francia. Jó tudni egyébként, hogy az iparban ezt a típust használják inkább.

A legmelegebb, legnaposabb helyet szereti

Fontos szempont, hogy mikor ültessünk levendulát, de ha olyan helyre kerül, amit nem szeret, akkor sokkal kevésbé tudjuk élvezni az értékes tulajdonságait. A recept nagyon egyszerű: a kert legmelegebb és legnaposabb részébe kerüljön. Ráadásul hatalmas könnyebbség, hogy nincs különösebb talajigénye, az átlagos kerti talaj tökéletesen megfelel a számára. Sőt, sziklakertbe is mehet, remekül fogja magát érezni.

Levendulát tavasszal és ősszel is ültethetünk, akár palántával vagy tőosztással is. Amennyiben a levendulát magról ültetjük, a szaporítást február-márciusban kell elkezdeni, a palántákat pedig ősszel ültessük ki a kertbe, így bőven lesz idejük megerősödni.

Ültetés után érdemes a levendulát beiszapolni és néhány hétig rendszeresen öntözni, amíg megerősödik és begyökeresedik. Ezt követően a levendula nem igényel öntözést, csak a hosszan tartó, kifejezetten száraz időszakokban.

Tavasszal, nyáron és ősszel is metszhető

Az őszi metszés során tartsuk szem előtt, hogy még az első fagy előtt végezzük el a metszést. A nyári metszés során elősegíthetjük a másodvirágzást, ha az elvirágzott részeket vágjuk vissza. Kora tavaszra időzítsük az elöregedett szárak metszését. Hagyjunk zöld leveleket a levendula bokron, nem tesz jót a növénynek, ha túlzottan visszavágjuk, ilyenkor a szárak elhalhatnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában