Hatvan féle program, több mint 45 ezer látogató a szüreti napokon (videó és galéria)

Bontják a pavilonokat, a színpadot, a Szent István térről költözik a hinta, a ringlispil meg a dodzsem. Véget értek a Szekszárdi Szüreti Napok. 

Szepesi László

Hatvan féle program, több mint 45 ezer látogató a szüreti napokon

Fotó: Kiss Albert

Berlinger Attila kétszeresen is érintett volt a város legnagyobb ünnepében, mert korábban, mint a Babits Kulturális Központ igazgatója, motorja, irányítója volt a szervezésnek, majd, mint Szekszárd polgármestere, védnöke s házigazdája lett a héten át tartó rendezvénysornak. 

Ez volt az első év 2019 óta, mondta, amikor a régi megszokott rendjében és pompájában élhettük át az ünnep napjait. Visszakerült megszokott helyére valamennyi rendezvény, az eredeti útvonalon ment a szüreti felvonulás, és mint a régi időkben az árusok, a vidámpark, a borudvar és az ízek utcája az ismerős jelleget, ismerős helyszínt hozta vissza. 

Régen volt már ennyi néző a felvonuláson

Berlinger Attila elmondta, hogy ott volt az elmúlt húsz évben mindegyik ilyen ünnepen, és az idén, a szüreti felvonuláson, végigsétálva a nézők sorfala előtt megállapította, hogy nagyon régen látott ilyen sok embert. Nagyon jó érzés volt látni, hogy milyen sokan kíváncsiak megint a felvonulókra: gyermekeikre, az iskolákra, intézményekre, táncosokra. Az is szívmelengető érzés volt, hogy ilyen gazdag programot sikerült újra összeállítani, s ez a Babits Kulturális Központ szakembereit dicséri.

Kedvezett az időjárás is a szüreti napoknak, a gyönyörű napsütéses idő megadta az alaphangulatot, meghozta a kedvet ahhoz, hogy ismét több tízezren látogassanak el hozzánk. Berlinger Attila is sok olyan régi barátjával találkozott, akiket évtizedek óta azért nem látott, mert az élet messze vitte őket. 

Visszatérek a testvérvárosok

Jöttek Szekszárd testvérvárosaiból is a régi ismerősök, folytatta, akik az elmúlt években sajnos a covid járvány, vagy más okok miatt elmaradtak. A múlt hétre, ugyan még nem teljes számmal, szerencsére visszaérkeztek. Eljött Bietigheim-Bissingen főpolgármestere, Lendva város polgármestere, Óbecse község elnöke, az északír Downpatrick város küldöttsége, a bietigheimi Ellental gimnázium tanárai és diákjai. Jövőre pedig a Pünkösdi Fesztiválra és a szüreti napokra is meghívják valamennyi külföldi testvérvárosból a régi ismerősöket, barátokat, hogy vigyék jó hírét a város értékeinek, hagyományainak, szépségének. 

Jót tett az ünnep a kapcsolatoknak

Jó volt ez az ünnep a városnak, s hasznos volt a támogatóknak, szponzoroknak is, akik segítették, hogy ilyen nagyszerű legyen ez a pár nap. A lokálpatrióták, akik anyagilag is támogaták ezt az eseményt, magukénak érezték azt, s meghívták céges partnereiket. Nagyon sok cégvezető ünnepelt együtt a külföldről, belföldről érkezettekkel, büszkén invitálták őket erre a négy napra, mutatni, hogy Szekszárd az üzleti kapcsolatokon kívül mennyi szépt tud nyújtani. Az pedig természetes, ahol barátság szövődik, ott gyümölcsöző üzleti kapcsolat, üzlet is köttetik. S ha már üzlet, az árusok kézművesek, borászok, vendéglátósok sem panaszkodhattak talán a bevételre, úgy, hogy ez a Szekszárdi Szüreti Napok olyan volt, mint a régi, de valamivel mégis több.

Rengeteg program, elégedett pincészetek

Gonda Mária, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója elmondta, a város legnagyobb, országosan ismert és elismert fesztiválja több mint 45 ezer látogatót vonzott.  A 60 féle program több mint fele, 35, színpadi produkció volt. Kiállítások, színházi előadások, koncertek, gyermek- és hagyományőrző programok várták a vendégeket, melyek közül a legnépszerűbb a sok Béla király téri koncert – Boban Marković Orkestar, Cotton Club Singers, Pápai Joci, Melody Maker, Kerekes Band, Electric Soul, Aguszt Bario Band, Brandnyúl, Szikora Róbert és az R-GO – volt.

A tavaly új helyszínként debütált Piactér beléptidíjas koncertjei, diszkói is rekordszámú fiatalt vonzottak. A borutcára kitelepült 30 pincészet, borászat képviselőinek pedig az a véleménye, hogy az ország egyik legjobban szervezett, legjobb hangulatban zajló fesztiválján vehettek részt, s mellesleg az eladott bor mennyiségével is elégedettek.

Mindent összegezve köszönet illeti a Babits Mihály Kulturális Központ munkatársait, annak a maroknyi kis csapatnak a tagjait, akik rengeteg energiát, fektettek abba, hogy 2024-ben is maradandó élménnyé váljon ez a mindenki kedvenc őszeleji összművészeti fesztiválja.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában